Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-hotande-humanitar-katastrof-i-kosovo-tystas-ner/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”En hotande humanitär katastrof i Kosovo tystas ner”

Demonstration av den serbiska minoriteten i Kosovo den 27 november mot införandet av hundraprocentiga tullar mot Serbien.
Demonstration av den serbiska minoriteten i Kosovo den 27 november mot införandet av hundraprocentiga tullar mot Serbien. Foto: Armend Nimani/AFP

En humanitär katastrof hotar i Kosovo. Ändå tiger medier och politiker. Nu måste situationen för de 200.000 serber som bor i där uppmärksammas, skriver läsaren Filip Kostic.

Rätta artikel

Det blåser hårda vindar i Kosovo och risken för orkan är överhängande. Ändå väljer EU:s politiska etablissemang och västerländska medier att i det närmaste ignorera den senaste tidens alarmerande händelseutveckling där cirka 200.000 människor sedan den 21 november praktiskt taget hålls som gisslan då de inte längre kan nås av matleveranser, läkemedel och andra förnödenheter. Det handlar om den serbiska minoriteten i Kosovo.

Samtidigt som fundamentala mänskliga rättigheter kränks i Europa äger en sällan skådad men synkroniserad medial tystnad rum från västvärldens länder. Detta kan ses i ljuset av ett högt politiskt spel som utspelar sig i de allra mäktigaste av världens korridorer och som oförsvarligt nog medier, även svenska, deltar i och stödjer genom en absolut tystnad.

Det som står på spel för Sverige – som 2008 valde att erkänna Kosovo som en självständig stat trots att detta stred, och fortfarande strider, mot internationell rätt och FN:s stadgar – är legitimiteten av erkännandet. Om Kosovos självständighet kan försvaras är också Natos fortsatta närvaro i regionen garanterad. 

Den 7 november införde kosovoalbanska myndigheter tioprocentig tull på alla varor från Serbien och Bosnien, vilket står i strid med frihandelsavtalet Cefta för åtta länder på Balkanhalvön. Detta beslut har EU:s utrikeschef Federica Mogherini begärt att de kosovoalbanska myndigheterna ska återkalla. 

Den 21 november valde i stället myndigheterna att höja tullarna till 100 procent, vilket i princip medfört ett totalt stopp för all import av varor från Serbien och Bosnien. Från kosovoalbanskt håll har tydliggjorts att tullarna slopas först när Serbien erkänner Kosovo som självständig stat, vilket blottlägger vad hela denna fråga ytterst handlar om: Kosovos legitimitet som självständig stat.

Serbiens regering ser dessa tullar som en provokation och ett försök till att fördriva den serbiska minoriteten från Kosovo, men säger sig vara beredd att återuppta samtalen med kosovoalbanerna om tullarna återkallas och övriga gällande avtal respekteras. Den serbiska regeringen har sedan krisens början vädjat till omvärlden att utöva påtryckningar på kosovoalbanerna för att slopa tullarna och återgå till förhandlingsbordet. 

Den avskurna serbiska minoriteten som känner att deras existens är hotad då tillgången till mjölk, mjöl, läkemedel och andra livsnödvändigheter snabbt sinar har under de senaste dagarna genomfört demonstrationer för att vädja till omvärlden om hjälp.

Att kosovoalbanska myndigheter vidtagit dessa avtalsvidriga åtgärder kan förklaras av att stödet för Kosovo som en självständig stat minskat kraftigt under de senaste åren. Bara under det senaste året har tio länder dragit tillbaka sina tidigare erkännanden. 

De kosovoalbanska myndigheternas senaste aktioner bör därför ses som ett desperat försök att slå vakt om självständighetsförklaring 2008 innan pendeln har svängt för långt åt andra hållet.

Det är hög tid för medier i Sverige och övriga EU att fullgöra sin professionella och moraliska plikt, att sluta blunda för denna humanitära kris i antågande, att skilja på journalistik och politik och påbörja en oberoende rapportering om händelserna som riskerar att få katastrofala konsekvenser för hela Balkan och därmed Europa.