Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-privat-vardaktor-maste-fa-betalt-for-det-jobb-man-gor/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”En privat vårdaktör måste få betalt för det jobb man gör”

Huvudentrén till det privata Capio St Görans sjukhus i Stockholm. Foto: Nicklas Thegerström

Beskrivningen att Capio sätter vinsten för patienten stämmer inte med min upplevelse efter tio år som anställd i den privata vårdkoncernen, skriver överläkaren Karsten Ahlbäck.

Rätta artikel

Jag inser att jag som anställd på Capio St Görans Sjukhus i Stockholm och dessutom verksamhetschef för smärtkliniken kanske inte anses helt objektiv i frågan. Men jag känner inte alls igen mig i Åke Andrén-Sandbergs insändare på DN Åsikt.

Under snart tio år som jag arbetat inom Capio har jag aldrig hört, och aldrig beordrat, att vi ska maximera vinsten. Grundtanken är att om vi bedriver en vård av högsta kvalitet kommer ekonomin att bli bättre. Då undviks vårdskador och vi hittar förbättringar som gör att vi hinner träffa fler patienter. 

Till skillnad från icke privata vårdgivare – där man kan skjuta till skattepengar om man gör ett negativt resultat – måste en privat aktör få betalt för det man gör, annars blir det konkurs och man får slå igen.

Men att extrapolera detta till Åke Andrén-Sandbergs slutsats är väldigt tråkigt då jag vet att min inre kompass och Capio yttre kompass pekar åt exakt samma håll.