Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-saker-vard-kan-inte-garanteras-utan-sjukskoterskor/

DN Åsikt

DN Åsikt. En säker vård kan inte garanteras utan sjuksköterskor

Foto: Tore Meek/TT

Några sjukhus prioriterar bort sjuksköterskan på vissa avdelningar i sommar, trots att dödligheten minskar om dessa finns. Låt varje patient ha rätt till en sjuksköterska – och en vård som lever upp till lagen.

Rätta artikel

Vården kommer under sommaren 2017 att strida mot Hälso- och sjukvårdslagen. I den står det bland annat att där det bedrivs hälso- och sjukvård ska det finnas den personal som behövs för att god vård skall kunna ges. Det står också att beslut om att delegera ansvar för vårduppgifter måste vara förenliga med säkerheten för patienterna.

Men lagen spelar tydligen ingen roll längre, för en av avdelningarna på lasarettet i Ystad blir helt utan sjuksköterskor i sommar. Istället ska vården enbart skötas av läkare och undersköterskor. Spelar det någon roll, kan man fråga sig? Sjuksköterskan kanske inte är så viktig? Svaret är; Jo, det spelar roll, och sjuksköterskan är viktigt!

Både svensk och internationell forskning visar att dödligheten ökar med mindre antal sjuksköterskor per avdelning. Sjuksköterskor är omvårdnadsexperter som ser hela patienten och ser hen utifrån alla möjliga perspektiv, inklusive det medicinska. Sjuksköterskor är utbildade i farmakologi, hur man hanterar läkemedel. Det är utbildade i att bevaka sjukdomsförlopp, tolka symptom och arbetar preventivt för att motverka mer ohälsa.

Att inte ha tillräckligt många sjuksköterskor, eller i detta fall inte alls, på en avdelning strider alltså mot lagen. Eftersom att säker vård inte kan garantera. Nu ska man tydligen ha tur om man får ha sjuksköterskor i sin närhet som minskar mortaliteten.

Varför saknar då lasarettet i Ystad sjuksköterskor? De har misslyckats med att ge dem en rättvis lön och en god arbetsmiljö. Tyvärr är de inte den enda vårdenheten i Sverige som fått lösa det på detta sätt. Senast läste jag att Danderyds sjukhus i Stockholm gått i samma fotspår.

Som blivande sjuksköterska tittar jag på tänkbara arbetsgivare, det börjar nämligen närma sig examen för min del. Jag letar efter en arbetsgivare som för det första ger mig möjlighet att följa lagen. Ganska rimligt, eller? För det andra vill jag ha en rimlig lön på minst 30 000 kr i månaden för min insats och kompetens, vilket motsvarar en Lokförares lön som har en utbildning på 6-18 månader, eller något inom IT som har en yrkesutbildning oftast som också har drygt 30.000kr, om man nu ska jämföra. Också ganska rimligt? För det tredje vill jag kunna ta rast, gå på toa när jag behöver och ha ett liv runt omkring jobbet som fungerar. Behöver jag bli tydligare?

Jag har hittills haft ett antal veckors praktik på olika avdelningar: akutmottagning, psykiatri, äldreboende, akutvårdsavdelning och vårdcentral. Jag ser redan nu att det inte fungerar. Arbetsvillkoren och lönerna är för dåliga.

Men, det finns arbetsgivare som erbjuder det jag och många andra sjuksköterskestudenter förväntar oss. Utanför Sveriges gränser. Eller inom andra yrken. Jag och fler med mig kommer välja de alternativen om inte vården skärper sig här i Sverige.

Hjälp oss sjuksköterskor att få vår röst hörd – och se till så att att Sverige följer lagen och garanterar att varje patient kan känna sig trygg. Alla patienter har rätt till en sjuksköterska!