Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/en-standig-tavling-att-duga-som-man/

INSÄNDARE

Insändare. ”En ständig tävling att duga som man”

Foto: isabell Höjman/TT

Machokulturen, att hela livet känns som en tävling för att duga som man, är grundorsaken till att många män mår dåligt. Vad är ”en riktig man”? Om man inte passar in i den normen, vad är man då? skriver läsaren Staffan Nylund.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

När blir pojkar män? Under hela min uppväxt fick jag höra från olika håll att man inte blir man före värnplikten.

Som tur var så hade jag så pass kloka män i min närmaste krets att jag inte blev alltför hjärntvättad av machokulturen. Nu är jag 30 år men har fortfarande inte blivit en ”riktig” man. Men kulturen och kraven lever kvar än i dag.

Jag har länge undrat varför det är så viktigt med det här att ”bli en riktig man”. Om man inte passar in i den normen, vad blir man då? Är man då automatiskt en sämre version av vad samhället tänker på när de hör ordet man?

Det är nästan en självklarhet för många att mannen ska vara den starkare parten i ett förhållande och inte visa sig svag eller trött. Och det börjar redan på förskolan när man delas in i olika roller efter kön.

När en pojke kommer till dagis föreslås lek med bilar eller traktorer och för flickor gäller dockor eller matlagningslekar. Det är inget fel med att pojkar gillar traktorer eller att flickor hellre vill leka att de lagar mat. Det är okej, så länge det inte är påtvingat.

Vår son började självmant leka med traktorer tidigt och älskar det fortfarande. Han är bara tre år, men ändå börjar jag redan oroa mig för hur det ska bli för honom att växa upp i det här samhället.

Jag är så trött på alla dessa ”riktiga” män som skryter om hur mycket de orkar jobba eller hur många projekt de sedan hinner med efter jobbet. Det känns som att hela livet är en tävling för att man ska duga som man i dagens samhälle.

Men vem är det som vinner på det? Allt fler människor mår psykiskt dåligt i dag. Av de som begår självmord är 70 procent män.

Dt är machokulturen som är grundorsaken till att så många män känner sig så hopplösa och malplacerade att de till slut inte orkar leva med alla krav och fördomar.

Hur länge ska vi blunda för verkligheten? Svaret finns ju runt oss hela tiden, vi måste bara öppna ögonen. Vi kan göra skillnad, vi kan förändra normerna och krossa machokulturen.

Det måste finnas fler sätt att bli accepterad som man. Ingen människa är den andra lik och ingen kan vara bra på allt. I slutändan är vi alla ändå bara pojkar som gillar att leka, vissa med traktorer och andra med dockor. Vi måste få vara de vi är och leva enligt våra egna övertygelser.

Jag är den jag är och kommer aldrig att ställa mig i ledet för att bli en ”riktig” man. Livet borde inte vara en tävling.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt