Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 13:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/engelska-skolan-betydligt-battre-an-kommunala-skolor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Engelska skolan betydligt bättre än kommunala skolor”

Lektion på Internationella Engelska skolan i Täby.
Lektion på Internationella Engelska skolan i Täby. Foto: Pontus Lundahl/TT

Att engelskspråkiga lärarlegitimationer ska accepteras i Sverige är en självklarhet eftersom Sverige med EU-medlem och vi är del av en global värld. Engelska skolan är en skola med hög kvalitet som är öppen för alla elever, skriver läsaren Johan Westman.

Läraren Olle Käll riktar i sin insändare kritik mot att Engelska skolan på något sätt ska ha förmått politiker att acceptera engelska lärarlegitimationer som fullvärdiga i Sverige. Han hävdar till och med att detta ska ha skett på ett korrupt sätt. 

Att en lärarbehörighet med engelsk språket som grund accepteras är för mig en självklarhet eftersom vi är medlemmar i EU och en del av en global värld.

Lärarförbundet har framfört samma kritik, dock något annorlunda vinklad mot just Engelska skolan, genom att säga att antalet behöriga lärare är för lågt. Resultatet kom man fram till genom att endast räkna de med svensk lärarbehörighet, inte de med godkänd utländsk motsvarighet.

En skola ska förmedla kunskaper till eleverna. Har då Engelska skolans elever dåliga resultat?

Nej, deras skolor har i snitt betydligt högre resultat än skolor i landet. Nu kanske du som läsare undrar vad har jag för bakgrund som skriver detta, och varför gör jag det?

Jag är pappa till två barn som går och har gått i Engelska skolan, och de har fått ett enormt stöd och mött synnerligen kompetenta lärare. När de sedan kommit till gymnasiet, kommunalt sådant, har de noterat den anmärkningsvärt låga nivån som råder där, då i bjärt kontrast mot deras år i Engelska skolan.

Ofta brukar argumentet framföras att Engelska skolan bara tar emot barn som är studiemotiverade. Jag har som klassförälder och i föräldraföreningen med egna ögon sett det fantastiska arbete som utförs av skolsystrar, kuratorer och annan stödpersonal, som lyst med sin frånvaro när mina barn gick i kommunal skola.

Därför är svaret är ett entydigt nej. Engelska skolan tar emot alla typer av elever.

Jag som har många hundra akademiska poäng håller med om att vi måste bibehålla en mycket hög kompetens i vårt eget språ. Men engelskan utgör inget hot – i vart fall inte ett hot på det sätt som Olle Käll målar upp.

Att Engelska skolan som bedriver god undervisning med mycket goda studieresultat gör vinst är det inget fel med.

Jag får inte ersättning från Engelska skolan för att skriva detta. Jag är bara en engagerad pappa som vill att främst lärare som du skulle lägga mer energi på dåliga skolor än på att klaga på de bra.

DN Åsikt 24 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.