Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/enkla-jobb-ar-aldrig-maskinjobb/

Insändare

Insändare. ”Enkla jobb” är aldrig maskinjobb

Enkla jobb handlar i dag alltför ofta om att hjälpa människor. För att klara ett sådant jobb krävs god människokunskap och erfarenhet. Människor är inte maskiner. Att hjälpa andra människor kan aldrig vara '”enkelt”.

De jobb som i dag kallas enkla handlar sällan om att sköta maskiner. De tycks mest handla om att sköta människor. För det är ju så enkelt.

Förr fanns det enkla tempojobb vid löpande band. Där kunde den ene arbetaren bytas ut mot en annan. Jobben krävde bara ett par händer och stadiga fötter. Sådana jobb finns knappast i dag.

I dag handlar så kallade ”enkla” jobb ofta om att sköta människor. Då krävs det också både händer och fötter – och mycket, mycket mera!

En elevassistent i en skola hjälper en människa, inte en maskin. Eleven är en individ med olika problem. Verklig hjälp kan bara den ge som lärt sig förstå och se vad just den här människan behöver.  Ibland kan den bästa hjälpen vara att ingenting göra - men det ska man också ha betalt för.

Städning anses också vara ett enkelt jobb.

”Städa kan väl varenda människa” som en kommunalpolitiker, manlig, yttrade sig en gång i ett samtal om ungdomsarbetslöshet.

Nej, kunskap om städning är inte medfödd, varken hos män eller kvinnor. Mitt första jobb som sjukhusbiträde på 1960-talet bestod mest av städning. Strängt övervakad av avdelningssköterskans argusögon fick jag oftast ta ytterligare ett extrasvep innan det nyss dammade och rentorkade rummet lämnades för nästa.

Tack vare sjuksköterskornas personliga övervakning av all städning var sjukhussjuka ett så gott som okänt begrepp på dåtidens svenska sjukhus.

För att få jobba i hemtjänsten krävs på sina håll inte heller någon direkt utbildning!

Forna tiders hemtjänstanställda var oftast  husmödrar med lång erfarenhet av hur ett hem ska skötas. I dag kan ”vem som helst” få ett sådant ”enkelt” jobb.

Inte behöver man bry sig om att många äldre klagar över att ständigt nya okända ansikten dyker upp i deras hem för att ”städa”. Vem som städar i en gammal människas hem har väl inte så stor betydelse? Mitt hem är min borg är ett uttryck som knappast är relevant om man är i behov av hjälp i dag.

Jobb med och för människor är ju bara ”enkla” jobb som vem som helst kan sköta. Men människor är faktiskt inte  maskiner.