Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-gott-bemotande-kraver-utbildning-och-bra-arbetsvillkor/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ett gott bemötande kräver utbildning och bra arbetsvillkor

Det krävs både utbildning och bra arbetsvillkor för att omsorgspersonalen inom hemtjänsten ska kunna ge en god omsorg med ett gott bemötande.

Rätta artikel

Otto Huanuco argumenterar i sitt debattinlägg för att arbetet inom hemtjänsten inte kräver formell utbildning utan personliga förmågor som att visa kärlek och omtanke, vilket jag tolkar som ett gott bemötande. Det är såklart eftersträvansvärt med ett gott bemötande inom hemtjänsten men arbetet bör betraktas som mer komplext än så.

Exempelvis är omvårdnad, som nämns i debattartikeln som en syssla i hemtjänstarbetet, ett eget kunskapsområde. Dessa kunskaper leder dessutom till att personalen känner trygghet inför varierande arbetsuppgifter och en ökad självsäkerhet, som i sin tur leder till att de kan bemöta sina omsorgsmottagare på ett sätt som varje enskild mottagare och situation kräver.

Även bland den omsorgspersonal och de chefer jag träffat lyfter många fram att utbildning inte garanterar ett gott bemötande. Det betyder dock inte att utbildning är oviktigt utan att det även finns andra aspekter som påverkar bemötandet inom hemtjänsten. En sådan aspekt är arbetsvillkoren, som ofta är bristande inom hemtjänsten. Under tidspress och med minskade möjligheter att tillsammans med omsorgsmottagarna forma den individuella omsorgen minskar också utrymmet att ge ett gott bemötande.

Det handlar om fundamentala villkor för att kunna ge en god omsorg, som tid för att lära känna omsorgsmottagaren, möjlighet att träffa samma mottagare och utrymme i sitt arbete för att kunna förändra sina arbetsuppgifter efter förändrade behov. Det handlar också om att få möjlighet att diskutera sitt arbete med sin chef och med sina arbetskamrater och att få tid till paus och reflektion. Att bete sig som en människa på arbetet kräver sina mänskliga villkor. Som vikarie har du kanske möjlighet att återhämta dig de dagar du inte är på arbetet och du orkar att under pauserna göra det du inte hinner inom ordinarie arbetstid. I längden är det dock ett exempel på orimliga arbetsvillkor som också försämrar omsorgens kvalitet.

Sammanfattningsvis krävs både utbildning och bra arbetsvillkor för att omsorgspersonalen inom hemtjänsten ska kunna ge en god omsorg med ett gott bemötande. Inom barnomsorgen är det numera självklart att personalen ska ha grundläggande utbildning. Varför kan det inte vara det inom äldreomsorgen?

Huvudinlägg: Otto Huanuco: Krävs det utbildning för att bete sig som en människa?

Repliker: Anders Åbom: Om det vore så enkelt…

Lisa Meyler: Hemtjänsten är ett av de mest krävande jobb som finns

Therese Horn: Medmänsklighet räcker inte hela vägen

Eva Fagerholm: Utbildad personal är en säkerhet