Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-klack-id-ger-battre-koll-pa-supportrarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ett ’klack-id’ ger bättre koll på supportrarna”

Göteborgsderbyt i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari avbröts efter pyroteknik på läktarna. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Avstängda klacksektioner bör bli en straffåtgärd om fotbollssupportrar beter sig olämpligt under match. Dessutom borde ett särskilt id-kort införas för fotbollssupportrar som vill ingå i sitt lags hejaklack, skriver läsaren Sven-Åke Runelid.

Rätta artikel

När fotbollsentusiaster funderar på att sluta gå på matcher och familjer inte längre vill utsätta sina barn för risken att skadas av supporterskarornas beteende är det dags att lämna in en orosanmälan till Svenska Fotbollförbundet.

Om den så kallade klacken förstör med olämpligt uppträdande, pyrotekniska fyrverkerier eller liknande som vid cupmatchen mellan IFK Göteborg och Gais nyligen, ska deras läktare stängas av i ett visst antal matcher beroende på förseelsens omfattning och betydelse för matchen.

Precis som en spelare kan bli avstängd ett visst antal matcher tycker jag att klackens åskådare ska drabbas av liknande straff.

De som vill delta i sitt lags klack bör även ha ett ”klack-id”, vilket tar bort anonymiteten, dämpar möjligheten att gömma sig i massan och ger klubben bättre koll på vilka som sköter sig och vilka som endast är med för att jävlas.