Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-medicinskt-och-ekonomiskt-experiment-for-friska/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ett medicinskt och ekonomiskt experiment – för friska

Debatten om BB Sophia har präglats av en häpnadsväckande naivitet, både medicinskt och ekonomiskt.

Rätta artikel

Med en suck av lättnad läste jag därför inlägget på DN.Åsikt från Annika López, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Norrtälje sjukhus. Äntligen ett kompetent, klokt och insiktsfullt inlägg om vad som behövs – och inte behövs – i dagens förlossningsvård.

De allra flesta förlossningar förlöper normalt, utan komplikationer. Att bygga upp – och kräva offentligt stöd för – dyra förlossningskliniker som enbart är till för sådana förlossningar är inte bara poänglöst. Det vittnar om en skrämmande brist på respekt dels för den kunskap och kompetens som erfarna barnmorskor och läkare har i dag, dels för användningen av våra offentliga medel.

Komplikationer kan ibland förutses, men inte alltid. Jag har själv erfarenhet av en oförutsedd förlossningskomplikation när vår äldste son föddes 1978 på Karolinska sjukhuset i Solna. Ansvarig barnmorska och läkare agerade professionellt och snabbt och de befann sig även på en klinik där tillgången på kompetens och resurser svarade mot behovet när det väl uppstod. Vår son föddes frisk och opåverkad med akut kejsarsnitt. Ännu, efter 38 år, är jag oändligt tacksam för detta!

Som Annika López påpekar, Sverige är bland de främsta länderna i världen när det gäller förlossningsvården. Bakom detta ligger en långvarigt uppbyggd kunskap och erfarenhet som vi har all anledning att slå vakt om! Att, som på BB Sophia, peka ut mamman som experten som ska leda förlossningsarbetet – på en otillräckligt rustad klinik - är att allvarligt experimentera med den medicinska kompetensen. Självklart ska förlossningspersonalen vara lyhörd och samspela med mamman och hennes make/sambo. Men det ger ingen trygghet om och när komplikationer inträffar. Barnmorskor och läkare får inte abdikera från sitt medicinska ansvar!

Projekt BB Sophia var uppenbarligen också ett ekonomiskt experiment. Enlig flera källor var projektets grundkalkyl och budget klart otillräckliga. Ändå släppte Stockholms läns landsting projektet vidare, som ett dotterbolag till Praktikertjänst. Argumenten var att kraven på F-skattesedel, avsaknad av skatteskulder och stabil ekonomi var på plats. Landstinget försäkrade sig inte heller om vare sig insyn eller kontroll i vårdgivarens ekonomi eller ekonomiska plan. Enligt uppgift i Dagens Nyheter 23/5 går det till så här vid alla aktuella, ca 2 500, vårdavtal. Landstinget verkar ha abdikerat även från sitt ekonomiska ansvar.

I den otillräckliga grundkalkylen vid starten av BB Sophia hade man räknat med ett visst antal förlossningar, som man sedan inte kom upp till. Det går väl inte att helt bortse från att de medicinska risker – som diskuterades rätt livligt redan i starten – nått fram till välinformerade storstadsföräldrar. Tyvärr stannade det inte heller vid bara risker. Hösten 2014 avled en mamma under förlossningen. Händelsen är lika tragisk som – tack och lov – unik i svensk förlossningsvård. Inspektionen för vård och omsorg kritiserar den bristande riskbedömningen i en granskning av det inträffade.

Ansvarigt barn – och äldreomsorgslandstingsråd, Ella Bohlin (KD), säger sig ha tagit lärdom av BB Sophia. Frågan är hur den lärdomen ser ut? Hon vill nu sätta sig och prata i lugn och ro med de demonstranter som flyttade från det nedlagda BB Sophia till gräsmattan utanför landstingshuset. Det låter bra! Som blivande förälder i dag skulle jag i sådant fall vilja ha klarlagt hur landstinget säkrar behovet förlossningsplatser i Storstockholm samt hur och av vem det medicinska och ekonomiska ansvaret för detta axlas.