Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-multikulturellt-samhalle-maste-vara-ett-sekulart-samhalle/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ett multikulturellt samhälle måste vara ett sekulärt samhälle

Vänsterns stolta paroll brukade vara "religion ett opium för folket”. Nu har den i stället fegat ur och talar vördsamt om ”respekt”.

För att kunna umgås trots olikheter så måste det finnas en gemensam grund. Denna är lagen och det sekulära samhället. De som önskar deltaga i detta samhälle får acceptera att religionen förpassas till den privata sfären, det vill säga till fritidssektorn. Annars disintegrerar det multikulturella samhället i parallellsamhällen.

Maria Hagberg har skrivit en utomordentlig kolumn om detta faktum. Hon noterar även hur vänstern falerar när den borde göra en insats. Vänsterns stolta paroll brukade vara "religion ett opium för folket”. Nu har den i stället fegat ur och talar vördsamt om ”respekt”.

Mer långlivade än religionerna är seder och traditioner. Jul och midsommar firar vi långt efter att vi har slutat tro på gudarna. Traditioner bidrar till att hålla samhället levande så länge som de inte övergår i repression som förtryckande klädsel eller könsstympning. Här har vänstern en annan stolt paroll ”skit i traditionerna” som också den övergivits till förmån för ”respekt”.