Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-nytt-valsystem-vore-det-basta-som-kunde-handa-usa/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ett nytt valsystem vore det bästa som kunde hända USA

Det som vore det bästa som kunde hända USA vore en reformering av ett förlegat valsystem, en gång designat för att skydda folket mot folket självt. Men en sådan förändringsprocess kommer inte initieras av Trump, eller någon annan republikansk (om nu Trump är republikan) president eller presidentkandidat. Samma system såg ju de facto till att Trump blev president trots tre miljoner färre röster totalt.

Rätta artikel

Med Trump som president mobiliseras säkert ett större politiskt engagemang än vad som vore fallet med Clinton. Det är jag överens med Emmie Mikaelsson om. Dessvärre har världen inte tid med fyra år av Trump.

Indirekt majoritetsval i enmansvalskretsar. Så fick jag lära mig att beskriva det amerikanska valsystemet. Du röstar på någon som röstar åt dig så länge din röst inte anses skadlig för dig själv och/eller samhället. Men du röstar bara i någon av de 10-15 swing states (av 50) som finns eftersom det inte är lönt att rösta i de andra där resultatet ändå redan är klart. Dessutom skall du titt som tätt rösta på sheriffen, guvernören, senaten, representanthuset och några andra poster i rättsväsendet. Precis som Emmie Mikaelsson skriver så har valdeltagandet i USA åtminstone sedan andra världskrigets slut varit lågt med svenska mått mätt. Schweiz kommer inte långt efter och precis som USA håller de val väldigt ofta.

Förmodligen hade inte ett USA med Hillary Clinton som president varit lika politiskt engagerat som det nu de facto håller på att bli med Trump i Vita huset – men det hade varit ett bättre USA. Skadan som Trump tillfogar USA och övriga världen som president är större än nyttan av det ökade politiska engagemanget på gräsrotsnivå som vi nu ser. Vi har helt enkelt inte tid med fyra förlorade år och vi tar samtidigt steg bort ifrån den nödvändiga reformering av det amerikanska valsystemet som behöver startas. Hillary hade sannolikt inte heller slitit sitt hår för att slopa elektorskollegiet (det krävs val mellan) men vi hade åtminstone inte klivit av det tåg som Obama satt i långsam rullning. Därför är inte Donald J Trump som president det bästa som kunde hända USA.

Emmie Mikaelsson skriver att björnarna kanske sovit i fyra år till med Hillary Clinton som president. Samtidigt ser vi bilder på isbjörnar som simmar mellan allt glesare förekommande isflak i Arktis. De steg som Trump tagit mot ökad användning av fracking, mot MTR (mountain top removal) och mot utbyggnad av pipelines i syfte att trygga egen energiförsörjning illustrerar mycket väl att vi inte har råd med fyra Trump-år. Vi kan bara hoppas att de folkliga stormar som vi nu ser mot Trump även kommer att gälla klimatförändringar. Med Trump tar det globala klimatarbetet och jämställdhetskampen två steg bakåt samtidigt som motrörelserna och det folkliga engagemanget tar ett steg framåt. Summan av det blir tyvärr minus ett.

Huvudinlägg: Emmie Mikaelsson: Att Trump blev president var det bästa som kunde hända USA