Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ett-sakert-valsystem-ar-viktigare-an-ett-bekvamt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ett säkert valsystem är viktigare än ett bekvämt

Ett säkert system för röstning är viktigare än en bekvämt. Än så länge har ingen designat ett digitalt system för röstning som bevarar viktiga aspekter såsom rösthemligheten, skydd mot att tvingas eller luras rösta mot sin vilja med mera.

Det föreslås titt som tätt att vi borde rösta digitalt, senast är det Lars Wendestam som anser att det är för jobbigt för valförrättarna att ta hand om förtidsrösterna och att lösningen är digital:

En sådan lösning går att konstruera med hjälp av den teknik som ligger bakom internetvalutan Bitcoins. Tekniken kallas för Blockkedjor.

Något Lars inte nämner i sin text är hur detta ska gå till rent tekniskt, samt hur man ska kunna säkerställa detaljer såsom rösthemligheten och garantera att ingen förmås att rösta mot sin vilja – antingen rent fysiskt eller genom att med hjälp av exempelvis skadlig mjukvara som röstar utan datorägarens vetskap.

Lars nämner Bitcoin och blockkedjor, men det är inte uppenbart hur detta ska vara förenligt med rösthemligheten, då all information i blockkedjan av nödvändighet är publik. Det är dessutom så att vad som är ”sanningen” i blockkedjan, det vill säga vilka transaktioner som genomförts, kontrolleras och kan manipuleras av den som kontrollerar åtminstone hälften av beräkningskraften som beräknar blockkedjan.

Rent allmänt är datorer användbara i system där man vill bevisa att person A har rätt att rösta i val B, och denne gjorde det genom att lägga röst C. Tyvärr är inte detta förenligt med valhemligheten, eftersom vi vill veta att varje röst som räknas är lagd av någon med rösträtt och att varje röstberättigad bara röstar en gång, men det ska vara omöjligt att avgöra vem som lagt varje specifik röst.

Anonymitet och datorer är svåra att kombinera, något som visats gång på gång när det uppdagats vem som skrivit vad på nätet, när knarklangare som trott sig använda säkra anonyma tjänster blir arresterade, och så vidare.

Visst vore det praktiskt att kunna rösta digitalt, men vi har långt att gå innan vi har utvecklat system för detta som är säkra, pålitliga och bevarar fördelarna med vårt nuvarande system.