Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/eu-innebar-inte-bara-kostnader/

DN Åsikt

DN Åsikt. EU innebär inte bara kostnader

Det finns väldigt många rent ekonomiska skäl att fortsätta vara med i EU. Det är ingen fullständig bild av den rent ekonomiska skälet att var med EU genom att enbart titta på vad staten betalar respektive får tillbaka av genom EU:s budget

Det är sant som Kjell Eriksson säger att Sverige är en de medlemsstater inom EU som är nettobetalare. Vi betalar för år 2017 drygt 29 miljarder kronor men vi får också tillbaka drygt 11 miljarder kronor. Huvuddelen av det vi får tillbaka är bidrag till jordbruk, fiske och regionalpolitik. Som bekant så har Sverige en ganska liten andel jordbruk och fiskesektor.

Det är dock inte det enda som vi i reda pengar kan räkna in på inkomstsidan, det är också det vi inte betalar för. Ett sådant exempel är att vi slipper betala tull när vi exporterar till EU:s medlemsstater. Den beräkning som Kommerskollegiet har gjort  vad vi skulle få betala i tull när Storbritannien går ur EU är 2 miljarder kronor. Då vi har ett handelsöverskott skulle det bli en förlust för Sveriges företagare och ytterst konsumenter. Sveriges utrikeshandel har utvecklats positivt inom Europa efter att vi gick med i EU, och den kan utvecklats ytterligare. Ett exempel är Polen där dagens andel av svenska export är knappt 6% att jämföra med Tyskland drygt 18 %. Den andra direkt ekonomiska invändningen varför vi inte ska gå ur EU är Storbritannien utträde, vi vet inte hur mycket britterna få betala  för de åtaganden som de varit med och beslutat om, bland annat pensioner för EU-anställda.

Det finns också andra skäl att vara kvar i EU. En sådan är den fria rörligheten. Rörligheten omfattar varor, tjänster, personer och kapital. Vad det gäller varor och tjänster har jag berört dessa tidigare. När det gäller personer så är det ett faktum att vi inte kommer att kunna bemanna den arbetskraft som behövs i framtiden. Ett exempel är att flera landsting och regioner årligen rekryterar sjukvårdspersonal från andra medlemsstater.

Men det finns också fler exempel. En sådan är möjligheten för många ungdomar är möjligheten att åka och studera i ett annat EU-land, utan att det kostar studenten något. På detta sätt får vi färdigutbildade ungdomar som kan göra insatser för Sverige och kan betala skatt. Jag ska också nämna den fria rörligheten av kapital. I dag vet vi att stora belopp på en andel av en sekund kan göra stora finansiella affärer. För detta krävs gemensamma regler för finansmarknaden för att skydda skattebetalare och konsumenter. Detta är kanske en av de mer omfattande regelverk som finns i EU, men nödvändigt. Det är knappast görligt att ha dessa regelverk på nationell nivå, finansmarknaden är inte nationell, utan tvärtom global.

Det här är bara några skäl till varför vi ska vara kvar i den Europeiska Unionen. Jag lovar det finns fler.