Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/eu-kostar-inte-enbart-pengar-det-kostar-annat-med/

DN Åsikt

DN Åsikt. EU kostar inte enbart pengar – det kostar annat med

EU innebär en hel del fördelar för rörlighet, företagande, och dylikt. Men lobbyism, korruption, och försvagad demokrati är en kostnad vi också betalar för att medverka i denna "union"

Flera av de föregående skribenterna nämner att EU inte enbart kostar pengar utan medför en mängd fördelar för Sverige med. Detta är helt sant och ingenting jag ställer mig emot, men när vi ändå talar om kostnader så låt oss då nämna kostnader som inte är i en direkt monetär form.

EU kostar demokrati. Vad menar jag då med detta? Jo, EU för viktiga demokratiska processer både bildligt och bokstavligt längre ifrån medborgarna. Och för att citera EU-upplysningen.se: ”Om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det EU-lagen som gäller”. Med andra ord har svenskarna vid inträdet i EU både gjort ett visst avkall på sina möjligheter att påverka de lagar som styr dem, sina möjligheter att genom representation få sin röst hörd i den demokratiska processen, och fått maktens kvinnor och män att förflyttas rent geografiskt längre bort än tidigare.

Och låt oss inte ljuga ihop att Sverige på något sätt var ett sjunkande skepp innan EU eller att vi står i tacksamhetsskuld till EU. Rekordåren inföll inte under vårt inträde i EU. Det var inte genom EU allmän rösträtt inrättades eller välfärdsstaten tog fäste. Så att försöka få oss att låtsas att EU är den enda möjligheten är inte bara fegt och orättvist utan även helt osant.

Hade någon talat helt öppet om att lagarna i EU fått företräde framför svenska lagar vid det tillfälle då svenskarna tog ställning till EU hade antagligen långt fler människor ställt sig frågande till projektet. Om man också hade fått reda på att lobbyismen skulle vara så utbredd som den faktiskt är i EU så hade antagligen många människor tvekat ännu mer.

EU verkar inte finnas främst som demokratiskt instrument utan som ett ekonomiskt sådant. Vi har sålt en del av Sveriges suveränitet när vi gick med i detta, i grunden, kapitalistiska pamp-projekt. Makt har tagits från svenskarna och givits till lobbyister. Och då har vi inte ens talat om de antydningar som görs om att skapa en "europeisk armé" och att EU antagligen inte gett upp  projektet att få med Sverige i det evigt skakiga Europrojektet.  Eller att EU gång på gång visar sig vara rätt tandlösa vid krissituationer och inte verkar särdeles beredvilliga att hjälpa Sverige när vi nu senast bad om stöd för att hjälpa de som flyr från kriget i Syrien.

Vad tänkte vi på?