Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/eu-maste-engagera-medborgarna-for-att-overleva/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”EU måste engagera medborgarna för att överleva”

EU-flagga vajar i Bryssel i torsdags. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

EU måste bli en angelägenhet för medborgarna i alla medlemsländer. Det krävs mer utbyte än export och import för att EU ska överleva i ett längre perspektiv, skriver läsaren C-G Pernbring.

Rätta artikel

Svar till Martin Norrby som den 26 februari svarade på min insändare om att ”Sverige och Storbritannien borde bilda allians med USA”:

Insändaren var något ironisk, men det fanns ändå en gnutta sanning mellan raderna. Däremot var svaret från Martin Norrby, ordförande för Liberalernas ungdomsförbund på Lidingö, högst förutsägbart.

Det var egentligen bara den gamla vanliga visan och upprepande om handel, miljö, transporter och EU som fredsprojekt. Den unge politikern påpekar hur viktigt EU är för Sveriges export och ekonomi. Men det gör ju alla, inte bara politiker.

Norrby radar upp en hel del avskräckande statistik i sammanhanget. Han hävdar att en Swexit skulle kosta oss minst 300 miljarder kronor och att cirka 1,3 miljoner jobb relaterade till utrikeshandel skulle försvinna.

Inom EU råder knivskarp konkurrens mellan länderna, vare sig det gäller affärer eller idrott. Undertecknad har inte glömt bort varför EU en gång skapades i Rom 1957.

I stället för krig och förstörelse skulle en gemensam union bildas i Europa. EU har emellertid mest förblivit en handelsunion. Vi borde skapa en positivare och trevligare ”EU-anda” inom unionen.

Därför bör vi ha avsevärt fler interkulturella utbyten och inomeuropeiska kontakter, inte bara för politiker, teknokrater och experter. EU-ungdomarna måste få mycket bättre kunskaper om Europa och EU. 

USA känner de flesta ungdomar ändå redan till via till exempel film, musik och ”såpor”. Dessutom borde det vara obligatoriskt att lära åtminstone ytterligare ett större europeiskt/EU-språk i skolan.  

Varför inte ett av EEC/EU: s grundarspråk franska, italienska eller tyska? Engelskan är väl på väg ut via Brexit?

Till slut rekommenderar jag Martin Norrby min insändare om EU på DN Åsikt från den 25 februari i fjol med rubriken ”Skapa ett gemensamt fotbollslag för EU”

När du har läst den förstår du mig säkert bättre. Det krävs mer utbyte än export och import för att EU ska överleva i ett längre perspektiv.