Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/eu-motstandare-saknas-i-debatten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”EU-motståndare saknas i debatten”

Foto: Hampus Andersson

INSÄNDARE. Det EU-fientliga partiet Alternativ för Sverige nobbas i radiodebatter inför EU-valet den 26 maj. Det är odemokratiskt att inte släppa fram denna åsikt när 15 procent av befolkningen vill lämna EU, skriver Christer Strålenhielm.

Rätta artikel

Inget av de tidigare så EU-kritiska partierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet väljer att gå till val på att vi ska lämna unionen. Enligt SCB är cirka 15 procent av befolkningen för ett utträde ur EU, men i dessa valtider finns ingen som propagerar för detta i debatten.

Man kan tycka vad man vill om partiet Alternativ för Sverige, men dess partiledare Gustav Kasselstrand är en stark förespråkare för ett utträde. Partiets huvudsakliga mål i detta val är att Sverige ska lämna EU, och man inriktar sig på väljare från alla partier som delar denna åsikt. 

I en mejlkonversation med Sveriges Radios vd Cilla Benkö framgår det att Gustav Kasselstrand inte kommer att få medverka i några debatter då dessa enbart inkluderar partier som tidigare valts in i EU-parlamentet. 

Det vore demokratiskt korrekt att även släppa in dessa åsikter i debatten, även om partiet inte figurerat i dessa sammanhang tidigare. Det är att överge och utestänga människors önskan om att få sina åsikter framförda.