Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/eu-uttrade-skulle-minska-svenskt-inflytande/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”EU-utträde skulle minska svenskt inflytande”

Foto: Sven-Erik Svensson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det vore ett stort misstag för Sverige att lämna EU. Vi skulle förlora vårt inflytande i regionen och världen, skriver Sebastian Graus.

Det skulle leda till långt fler och större problem än dem som EU påstås skapa i dag. För att lösa framtida globala problem behöver Sverige vara med och bestämma och påverka.

I en insändare på DN Åsikt (8/6) kommer Ulrik Petersson med tvivelaktiga påståenden och rena lögner. Att kritisera och ifrågasätta EU-samarbetet kan man gott göra, men att föra folk bakom ljuset på det här sättet tycker jag är fel.

Han börjar med att påstå att EU bestämmer över Sverige och att majoriteten av Sveriges lagar beslutas om i EU. Det stämmer naturligtvis att vissa av våra lagar beslutas om på EU-nivå eftersom Sverige är med i Europeiska unionen.

Sverige är, precis som alla andra medlemsländer, med och bestämmer om eventuella nya lagar på EU-nivå. I Lissabonföredraget gavs nationella parlament till och med mer inflytande med en direkt roll i EU:s fördrag. Riksdagen ska bedöma om en ny EU-lag ska fattas av länderna själva eller av EU.

I en granskning av DN kan vi läsa att 37 procent av de senaste fem årens lagar har sin grund i EU-beslut (”Fakta i frågan: hur stor makt har EU i Sverige?”). Det är långt ifrån den majoritet som du påstår. 

Gemensamma EU-lagar innebär samtidigt att Sverige har större inflytande på andra medlemsländer. Det finns många exempel på EU-lagar som hjälper både oss som medborgare och klimatet som datalags- och dataskyddsförordningen och fiskekvoter. Man ska inte heller glömma den hjälp som Sverige fick från andra EU-medlemsländer under skogsbränderna förra sommaren.

EU är såklart inte perfekt. Men att lämna EU skulle vara ett stort misstag.

Vi skulle förlora den fria rörligheten som vi alla kan åtnjuta, vi skulle förlora stort ekonomiskt eftersom Sverige är exportberoende och vi skulle förlora det politiska inflytandet vi har på våra grannar.

Vem som helst borde förstå detta efter att ha sett vad som håller på att hända i Storbritannien med Brexit.