Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/europaparlamentet-forsoker-hjalpa-eu-medborgare-i-din-situation/

DN Åsikt

DN Åsikt. Europaparlamentet försöker hjälpa EU-medborgare i din situation

Det är därför av yttersta vikt att vi undanröjer alla de praktiska hinder som fortfarande kvarstår för att garantera fri rörlighet i EU.

Rätta artikel

Jag är helt enlig med Sara Berg: EU måste garantera att den fria rörligheten fungerar i praktiken i Europa! Den fria rörligheten är en av grundstenarna i det europeiska samarbetet. Möjlighet för Europas medborgare att arbeta och bo i ett annat EU-land är fantastisk för den enskilda individen, för samhället i stort och för Europas utveckling. Det är därför av yttersta vikt att vi undanröjer alla de praktiska hinder som fortfarande kvarstår.

Många av dessa problem är av teknisk och praktisk natur och det är då främst medlemsländernas ansvar att anpassa sina nationella system till ett mer gränsöverskridande Europa och aktivt undanröja de specifika hinder för den fria rörligheten för människor, men också för varor, tjänster och kapital, som finns i just deras medlemsländer.

Jag är ordförande för medborgarutskottet, PETI, i Europaparlamentet, där jag arbetar intensivt för att lösa problem där EU-medborgare nekas att utnyttja sin rätt till den fria rörligheten. Sara Berg nämner i sitt inlägg de problem som kan uppstå när man hamnar i ett moment 22 gällande arbetskontrakt och nationella identitetsnummer.

Tyvärr finns det många fler exempel än så. I slutet av februari åker jag med medborgarutskottet till Stockholm för att mer i detalj undersöka de problem som ett flertal europeiska medborgare har kontaktat oss om som har köpt sommarhus i Sverige. Dessa individer har inte rätt till ett svenskt personnummer och därmed får de stora problem när de är i kontakt med de svenska myndigheterna. Det gäller exempelvis i kontakter med Försäkringskassan, Skatteverket och Skogsstyrelsen.

Men dessa EU-medborgare nekas även rätten att öppna bankkonto i Sverige, vilket de samtidigt krävs på som fastighetsägare i Sverige. Eftersom personnummer används i en väldigt stor utsträckning i Sverige hindras dessa människor även från att använda andra tjänster, som att öppna mobilabonnemang.

Vid EU-delegationens besök i Stockholm ser jag fram emot en konstruktiv debatt med de involverade myndigheterna i Sverige och garanterar att jag kommer att göra mitt yttersta för att säkerställa att Sverige på allvar tar tag i dessa problem och säkerställer en fri rörlighet - också i praktiken.

Så till Sara Berg vill jag säga: Vi i Europaparlamentet försöker hjälpa EU-medborgare i din situation! Du är inte ensam. Vi i medborgarutskottet arbetar aktivt för att uppmärksamma EU-kommissionen på dessa hinder och samtidigt sätta press på medlemsländerna att aktivt lösa de problem som Europas medborgare stöter på.