Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/europeer-bor-visa-tacksamhet-mot-usa/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Européer bör visa tacksamhet mot USA”

Den tidigare marinofficeren och D-day-veteranen Jim Booth högtidlighöll på onsdagen 75-årsminnet av de allierandes avgörande landstigning i Portsmouth på den engelska sydkusten. Foto: Tolga Akmen/AFP

INSÄNDARE. Svenskar, britter och andra européer bör visa tacksamhet mot USA för att amerikanska trupper hjälpte till att befria Europa från nazismen. Ytterst är USA:s president representant för dessa stupade amerikaner och deras anhöriga, skriver Lasse Gustavsson.

Kanske skulle skanderande engelsmän i sitt hat mot USA:s president Donald Trump stanna upp ett ögonblick och ägna en tacksam tanke åt de tusentals amerikanska unga män som den 6 juni 1944 offrade sina liv på Normandies stränder.

Detta var inledningen till västmakternas befrielse västerifrån av Europa från Hitler och nazismen. Hur illa man än tycker om Donald Trumps görande, yttrande och twittrande är han ändock vald av det amerikanska folket till USA:s president.

Också vi svenskar borde i nationaldagsfirandet den 6 juni ägna dessa unga män en tacksam tanke för att vi slapp dela deras öde.