Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/europeisk-superstat-skulle-bli-varldsledande/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Europeisk superstat skulle bli världsledande”

EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

INSÄNDARE. EU borde utvecklas till Europas förenta stater, med gemensam konstitution, utrikespolitik och grundad i demokratiska värderingar. Unionen i dess nuvarande form, med individuella medlemsländer, är alltför splittrad, skriver Martin Nilsson.

Rätta artikel

Jag tror att vi européer skulle gynnas av att EU utvecklas till Europas förenta stater, EFS. Tyvärr är samtliga svenska riksdagspartier eniga om att man inte vill ha någon ”superstat”, och så vitt jag vet gäller det även alla som kandiderar till Europaparlamentet. Som jag ser det skulle en federation göra oss starkare inom flera områden. Här är två exempel:

1. Demokrati. Den demokratiseringsvåg som påbörjades i samband med Sovjetunionens fall har avstannat. Många hade också förhoppningar om att ekonomisk tillväxt i Kina skulle följas av ökade inslag av demokrati i landet. Så har det inte blivit. Ju starkare ett odemokratiskt Kina blir, desto hårdare blir trycket på demokratiska länder att ta efter Kina, snarare än tvärtom. 

Om demokrati bara visar sig vara näst bäst på att generera välstånd till ett lands medborgare kommer fler länder än Brasilien och Filippinerna välja ledare med lite eller inget intresse av ett demokratiskt statsskick. Med Donald Trump i Vita huset kan vi inte längre räkna med USA i den här frågan. Han samarbetar hellre med Vladimir Putin än Angela Merkel. 

EU i nuvarande form, med individuella medlemsländer, är alltför splittrat och därmed öppet för söndra och härska-taktik från både väst och öst. Ett exempel är det potentiella samarbetet mellan Kina och Italien som en del av det så kallade Belt and Road initiative eller Nya sidenvägen.

Det finns även interna utmaningar för demokrati i EU. Ungern, Polen och Italien är i hög fart på väg åt fel håll. I samtliga medlemsländer har partier som vill begränsa eller avskaffa demokratin vuxit de senaste åren. 

En federation med gemensam konstitution, gemensam utrikespolitik, grundade i demokratiska värderingar, skulle göra det svårare att destabilisera demokratin i Europa.

2. Arbetsmarknaden. EU:s andel av världens bruttonationalprodukt är cirka 15 procent, jämfört med 30 procent för 40 år sedan.

Tidigare i år stoppade EU tyska storföretaget Siemens planer på att förvärva franska konkurrenten Alstom och på så sätt skapa en global spelare inom tågtillverkningsindustrin. Förvärvet stoppades för att en sammanslagning skulle missgynna konkurrens inom unionen. 

Beslutet har lett till en debatt om att EU behöver en industriell renässans som genererar ”European champions”, alltså europeiska företag som är marknadsledande inom sitt område på global nivå. EU-kommissionen publicerade nyligen en rapport som innehåller ett antal förslag om hur vi kan få fram fler världsledande företag i Europa. I slutändan handlar det om att säkra jobb i EU, inte minst inom tillväxtbranscher.

EFS skulle i sig inte lösa något av de här båda problemen, inte heller klimatkrisen eller gränsöverskridande brottslighet, men det skulle ge oss bättre förutsättningar. Med en federal skatt, ett gemensamt försvar och central regering med långtgående befogenheter skulle EFS bli det starkaste och mest inflytelserika landet i världen.

EU behöver reformeras. Det är tydligt att till exempel valutasamarbetet ger orimliga fördelar till Tyskland medan Spanien, Grekland och andra länder missgynnas. En sådan ojämnhet blir i längden ohållbar. 

Valet är nu att antingen utveckla eller avveckla samarbetet. När/om Storbritannien lämnar EU kan det bli ett avskräckande exempel som får andra länder att undvika den typen av självskadebeteende så att bakåtsträvande nationalism ersätts av globalism. Europa och resten av världen behöver mer samarbete och konvergens, inte mindre.