Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Exemplet Nederländerna visar att dödshjälp innebär att vi hamnar på ett sluttande plan

I länder som Nederländerna där dödshjälp legaliserats har det lett till ett sluttande plan och är en återvändsgränd. I stället för dödshjälp måste vi satsa på optimal livshjälp och erbjuda en god vård i livet slutskede med maximal lindring av ångest och smärta.

Frågan om dödshjälp bör absolut tas seriöst. Vi bör titta på hur det gått i de länder och regioner där dödshjälp har införts. I samtliga fall har det uppstått ett sluttande plan. Det betyder att med tiden får allt fler dödshjälp, inte bara de som lider av en dödlig sjukdom och bara har högst några månader kvar att leva.

Det mest talande exemplet är Nederländerna. Där infördes dödshjälp 2002 och sedan 2007 kan även de med psykiatrisk problematik och demens få dödshjälp. Antalet patienter som har dessa diagnoser och får dödshjälp ökar stadigt: 2017 fick 83 patienter med psykiatrisk problematik och 169 med demens dödshjälp. Sedan några år kan även barn få dödshjälp i Nederländerna.

I Nederländerna ökar även den totala förekomsten av dödshjälp på ett förskräckande sett. För 2003, det första helåret med dödshjälp, var siffran cirka 2 000 Det hade mer än trefaldigast till 2017 när 6 585 personer fick dödshjälp.

Sannolikt var det betydligt fler som fick dödshjälp i Nederländerna förra året. En studie i den välrenommérade medicinska tidskriften New English Journal of Medicine visade att nästan 1 700 fall av dödshjälp i Nederländerna 2015 inte rapporterades och att den officiella siffran borde skrivas upp med 30 procent.

Om lika stor andel inte rapporterades 2017 är den korrekta siffran för detta år 8 590 eller 5,7 procent av alla avlidna det året. Dödshjälp har därmed bara 15 år efter att den legaliserades blivit en av de vanligaste dödsorsakerna i Nederländerna. Studien visade också att 431 patienter som fick dödshjälp 2015 inte uttryckligen hade önskat det.

I Nederländerna har även självmordstalen ökat i takt med att fler får dödshjälp. Många dödshjälpsförespråkare hävdade att legaliseringen av dödshjälp skulle minska antalet självmord. I jämförbara länder har självmordstalen legat på samma nivå, i Nederländerna har de ökat med 39 procent från 2007 till 2016.

Erfarenheterna från Nederländerna gör att jag anser att dödshjälp en återvändsgränd. Dödshjälp riskerar att avhumanisera hela sjukvården.

I stället för dödshjälp måste vi satsa allt på en optimal livshjälp. Vi måste se till att vi i hela Sverige erbjuder en god vård i livets slutskede med maximal lindring av ångest och smärta genom samtal och adekvat läkemedelsbehandling.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.