Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/exportera-arbetslosa-svenskar-till-tjeckien/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Exportera arbetslösa svenskar till Tjeckien”

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösa svenskar borde exporteras till länder där det råder brist på kvalificerad arbetskraft som Tjeckien. Regeringen bör ta ett initiativ som gynnar båda länderna, skriver läsaren Rahman Mridha.

Rätta artikel

Rätt utbildning är nyckel till en framgångsrik karriär. Vad är rätt utbildning och vem bestämmer detta? Globalisering och digitalisering ger nya förutsättningar. 

Det gäller inte bara att plugga, utan att också studera djuplodande. För att förverkliga sina drömmar och hitta sin identitet som en god global aktör är det viktigt att göra rätt sak vid rätt tidpunkt.

Det gäller att göra rätt från start. Då menar jag inte bara utbildning, utan också att lära sig goda värderingar, mänskliga värden och att skilja mellan gott och ont. I dag finns det inget alternativ till bra utbildning om du vill överleva i det tjugoförsta århundradets värld.

Om man införskaffat djupare kunskap har man möjligheten att lyckas på den globala marknaden. Viktigt är ändå att ha en alternativ plan att söka sig ut i världen i fall möjligheten att starta sin karriär i Sverige inte finns.

Arbetsgivare från världen betonar vikten av tillgång till högutbildad arbetskraft, även om viss kompetens kan säkerställas genom fortbildning och utveckling av befintlig personal inom företagen, något som kan ha globalt betydelse för individers och företages kompetens att ta fram innovationer. 

Den viktigaste kvaliteten hos en människa är hennes egna och unika personlighet. Den har möjlighet att spegla den inneboende talangen. Men för detta krävs intresse och ansträngning. Om det saknas händer ingenting och hela konceptet faller. Den stora frågan är hur man säljer sig själv.

Människan försöker sälja sig varje dag. Men det handlar inte om att gå ned på knä och tigga. Om utbildningssystemet inte kan leda personen på rätt sätt, så kommer personen inte att kunna se skillnaden mellan gott och ont. Det kommer att förlora sin balans. 

I dag finns ett problem med det svenska utbildningssystemet. De olika delarna kommunicerar dåligt och agerar som egna öar. Det finns ingen röd tråd från ax till limpa.

Behovet stort av kvalificerad arbetskraft i världen. Men i Sverige finns tusentals arbetslösa ungdomar trots en omfattande grundutbildning. Det världen efterfrågar saknas i vårt utbildningssystem. 

Ett exempel är Tjeckien. Det är ett centraleuropeiskt land som är omgivet av Österrike, Tyskland, Polen och Slovakien. Tjeckien anslöts till Europeiska unionen 2004 och till Schengen 2007.

För närvarande gör Tjeckien sitt yttersta för att hitta arbetskraft till sina fabriker. Men svensk arbetskraft är ändå inte attraktiv på marknaden eller saknas samarbete mellan landet.

Sverige bör använda dessa möjligheter på ett bättre sätt. Regeringen kan ta initiativ till att exportera kvalificerad arbetskraft genom kontakter med Tjeckien. Båda länderna skulle dra nytta av detta.

Jag fick själv möjlighet att studera i Sverige 1985 efter att ha växt upp i Bangladesh. Sedan dess har jag insett att världen är en enorm marknad där ”inköp” och ”försäljning” styrs av kraven.

De globala transaktionerna görs numera med utbildning och kunskap snarare än pengar. Utbildningen ska vara så gångbar och allmän att den kan användas i hela världen. 

Man ska kort och gott lära sig att sälja sig själv vare sig man är i Sverige eller i något annat land. Hur ska denna process tolkas, och vad får den för konsekvenser för lärosäten och utbildningar? Det är dags att fundera på detta.