Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/extraordinart-lage-kraver-extraordinar-kampanj/

DN Åsikt

DN Åsikt. Extraordinärt läge kräver extraordinär kampanj

Socialdemokraternas annonskampanj är inte på något sätt riktad mot sjukhuspersonalen på Nya Karolinska Solna eller Danderyds sjukhus. Kampanjen är okonventionell och kan diskuteras. Men extraordinära lägen kräver extraordinära åtgärder.

Hjärtläkaren Jonas Persson framhåller att han med stolthet arbetar på Danderyds sjukhus, som figurerat i Socialdemokraternas kampanj de senaste veckorna. Den stoltheten har han all anledning att känna.

Detsamma gäller hans nästan 4000 kollegor på sjukhuset, liksom medarbetarna i den övriga vården i länet. De bär upp sina verksamheter med insatser som stundvis är heroiska, på trots mot förutsättningar som borde vara mycket bättre. Mycket av Socialdemokraternas politik i landstinget handlar om just det: att ge personalen bättre förutsättningar genom att ge dem bättre arbetsmiljö, arbetsvillkor, löner och utvecklingsmöjligheter.

Följaktligen är vår annonskampanj inte på något sätt riktad mot personalen. Kampanjen är okonventionell, javisst, och innehåller ett mått av risktagande. Men extraordinära lägen kräver extraordinära åtgärder.

Det extraordinära läget är i det här fallet att Stockholms läns landsting styrts av alliansen i tolv år med rikets överlägset bästa ekonomiska förutsättningar. Ändå präglas vården här av djupa problem. Stockholm har fått landets dyraste sjukvård, men ändå inte rimliga väntetider eller tillräckligt många öppna vårdplatser. Vårdens pengar ska gå till vård och inte till byggbolag, stora vinster för privata vårdbolag eller konsulter, som de gjort under alliansens styre. Hanteringen av Nya Karolinska Solna tränger ut och belastar övrig vård i länet; övriga akutsjukhus tvingas nu till besparingar. Det är inte som det ska vara. Det är upp och ned. Och problemen kan inte gärna bero på något annat än alliansens oförmåga att utveckla vården.

Man kan diskutera huruvida uppochnedvända bilder på några av länets sjukhus är det bästa sättet att illustrera detta. Men vi tror att de är tydligare än bilder på de rum där alliansen fattat de ideologiska beslut som skapat problemen i Stockholmsvården. Vi hoppas att de bilder vi använder ska påminna länets invånare om vad som står på spel i höst: att landstingsvalet är sjukvårdsvalet.