Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/extremhogern-kidnappar-fragor-om-jamstalldhet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Extremhögern kidnappar frågor om jämställdhet”

Foto: Robban Andersson

Det är beklagligt att frågan om kvinnors ställning i islam utnyttjas av extremhögern, som knappast står för jämställdhet eller likabehandling på grund av kön/genus, sexualitet eller religion, skriver Jenny Gunnarsson Payne, docent i etnologi och feminist.

Rätta artikel

Precis som andra politiska rörelser inspireras feminismen av intellektuell verksamhet och akademiska teorier. Det gör också många högerpopulister, högerextrema och anti-genusrörelser som säger sig tala för ”folket”.

Franska ”Manif Pour Tous” som mobiliserat mot jämlik äktenskapslagstiftning och icke-heterosexuellas reproduktiva rättigheter hänvisar på sin hemsida till den franska filosofen Pierre Rosanvallon. Anti-genusrörelser har också sina intellektuella som den tyska sociologen Gabriele Kuby och den amerikanska journalisten Dale O’Leary som båda driver idén om att det finns en särskild ”genusideologi” som syftar just till att upplösa den traditionella kärnfamiljen och därmed den kristna civilisationen.

Psykologen och författaren Jordan Peterson har också på sistone lyfts fram som en sådan högerintellektuell. Dessa rörelser anordnar också, precis som feministiska rörelser, sina egna konferenser och studiecirklar och publicerar sina egna medier och böcker.

Att en rörelse hämtar inspiration från författare och filosofer gör dem varken mer eller mindre verklighetsfrämmande och hindrar inte icke-akademiker (eller som Ronnby uttrycker det, ”vanligt folk”) från att förstå deras mest grundläggande principer, som till exempel rätten att bestämma över sin egen kropp (exempelvis vad gäller abort, sexuell läggning eller samtycke).

Att så är fallet ser vi inte minst i samtida feministiska massrörelser på båda sidor om Atlanten, som #metoo, Women’s March on Washington, Polens ”svarta protester” och den Latinamerikanska rörelsen Ni Una Menos mot kvinnomord och sexuellt våld samt för fria och säkra aborter.     

Vad gäller religion visar både historien och samtiden med all tydlighet att olika religioner kan användas för att rättfärdiga såväl frihetsrörelser och mänskliga rättigheter som de mest fruktansvärda förtryck. Som svenskfödd och sekulärt uppvuxen skulle jag gärna se att det ges mer medialt utrymme åt muslimska feminister och de verksamheter som arbetar mot hedersförtyck i Sverige – det vill säga de som till skillnad från mig verkligen har kompetens i frågan.

Det är ytterst beklagligt att dessa frågor kidnappas av extremhögern, som knappast står för jämställdhet eller likabehandling på grund av kön/genus, sexualitet eller religion. 

Alf Ronnbys svar talar i mångt och mycket för sig självt. Han är för en tillbakagång till heteronormativa ”traditionella värderingar”, han ser islam som ett hot mot Sverige och väst och han utgår i min mening felaktigt från att ”vanligt folk” inte har något att hämta från feminism.

Svaret på min fråga om hans politiska vision för framtiden fick jag aldrig, men vi vet att snarlika tankegångar omsätts i praktiken i länder som Polen, Ungern och Brasilien. Där används de för att underminera jämställdhet, sexuellt likaberättigande, demokrati och yttrandefrihet.

Detta har inget med moral, heder och anseende att göra, utan handlar om att vi har radikalt olika visioner om mänsklig samexistens.