Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fa-ett-slut-pa-det-onodiga-matsvinnet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Få ett slut på det onödiga matsvinnet”

Matavfallshantering på SRV Huddinge år 2015. Foto: Nicklas Thegerström

Det är hög tid för en systemändring, ett nytänkande och ett stopp på matsvinnet. Smaka, lukta och titta innan du slänger en vara och stirra dig inte blind på utgångsdatumet, skriver läsaren Johanna Vesa.

Rätta artikel

Matsvinnets miljöpåverkan är vida känt, men trots detta genomför vi inte de nödvändiga förändringar som krävs i samhället. Vissa produkter når inte ens fram till oss kunder och slängs redan hos producenten – endast för att det blev något fel på märkningen eller att en grönsak har växt i en ”konstig” form. Det är hög tid för en systemändring, ett nytänkande och ett stopp på det onödiga slöseriet.

Butiker får inte sälja produkter som har passerat utgångsdatumet, och även om vissa är duktigare än andra på att sälja produkter med kort datum till ett nedsatt pris handlar detta bara om en bråkdel av alla varor.

Ett av problemen är att många stirrar sig blinda på utgångsdatumet. En bäst före-märkning innebär bara att det är under den livslängden som producenten garanterar att produkten håller sin kvalitet. Produkten går att förtära långt efter det datum som anges, även om man ibland kanske får kompromissa med sämre konsistens eller färg. 

Vi har våra sinnen av en anledning, använd dem till att smaka, titta och lukta. Livsmedelsverket förklarar detta perfekt på sin hemsida, liksom många matvarukedjor.

Sista förbrukningsdag är en annan femma. Det gäller generellt färskvaror som kött, fisk och fågel, och då handlar det om mikroorganismer som förstör maten vilket innebär en hälsorisk. I stället för att slänga maten bör den tillagas och frysas in sista förbrukningsdag passerats.

Jag anser att butiker och producenter behöver bli bättre på att ta vara på produkterna som går till spillo. Men även vi konsumenter behöver också ändra våra vanor, även om det kan vara en utmaning.

Producenter kan sälja sina defekta varor till ett lägre pris till butikerna, och de som har kök och catering kan tillaga maträtter av dessa varor för att konsumenterna ska slippa se ”skavankerna”. 

SVT:s ”Maträddarna” ett perfekt exempel på hur vi kan använda det mesta av en specifik råvara. Företagen kan samarbeta med andra föreningar som ger mat till hemlösa och skänka maten eller sälja den för en liten peng.

Enligt socialstyrelsen fanns det år 2017 runt 33.000 hemlösa i Sverige, och ingen vet hur stort mörkertalet är. När man inte har någon bostad har man svårt med andra förnödenheter som mat. Varför inte mätta fler magar med mat som i stället slängs i onödan? Vi människor måste vara snällare mot planeten och behöver ta mer ansvar för våra handlingar!