Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fa-umgas-med-sadana-de-inte-kanner/

DN Åsikt

DN Åsikt. Få umgås med sådana de inte känner

Delar dina erfarenheter Muhammed – fast jag är svensk.

Rätta artikel

Hej Mohammad,

Tack för ditt inlägg. Tråkigt att det är som du beskriver det.

Jag instämmer – men jag tror inte att det behöver vara ett uttryck för främlingsfientlighet som man i dessa tider lätt tänker.

Svenskar, kanske människor överlag, beter sig så. Min erfarenhet från fester och sammankomster av olika slag i Sverige med bara svenskar är att alla som känner varandra sedan tidigare alltid sätter sig för sig och andra för sig. Få umgås med andra än de känner på festen. Jag har ofta reflekterat över detta och undrat vad det beror på. Jag tror att de flesta svenskar är osäkra och blyga i möten med nya människor, de väljer då tryggheten i att umgås med redan bekanta. Det kan kanske också bero på att de inte vet hur de ska möta nya människor.

Vad kan vi då göra? Många kanske inte vill, av mina ovan skrivna anledningar, men jag tycker att det är fantastiskt att få dela och utbyta tankar, åsikter och erfarenheter med någon från en helt annan kultur. Den insikt man alltid då kommer till är att vi alla i denna värld trots så många olikheter i grunden är så lika varandra.