Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fa-vardcentraler-har-tillracklig-psykiatrisk-kompetens/

DN Åsikt

DN Åsikt. Få vårdcentraler har tillräcklig psykiatrisk kompetens

Läkarna måste sluta ge en bild av SSRI som en trollstav vid psykisk ohälsa och traumatisk sorg, den bilden är livsfarlig. SSRI-medicinering måste ske under god uppsikt av läkare med täta kontroller för att förebygga sjävmord.

Hur ser den verkliga verkligheten ut när det gäller ”nya tidens” mediciner och psykisk ohälsa? Tyvärr är det bara 30% som svarar positivt och får hjälp av SSRI (antidepressiva) och det är ju bra för dem. Men resten då, 70% som inte blir hjälpta – vilken hjälp får de?

Biverkningarna är många och den värsta är ökad självmordsrisk under första sex veckorna, men det finns läkare som säger att suicidrisken kvarstår under första nio månaderna under påbörjad medicinsk behandling. Jag vet, min son tog sitt liv 12 dagar efter att han hade börjat äta SSRI – likaså min man. I dag när vårdcentralerna står för första linjens psykiatri är samtalsterapi svårt att få och därför påbörjar man med medicinering. För det mesta direkt i väntan på samtalstider som kan dröja 1-2 månader i bästa fall. Få vårdcentraler har tillräcklig psykiatrisk kompetens på läkarnivå.

En mamma berättade att hon hade fått antidepressiva tre veckor efter barnets självmord och att läkaren hade förklarat att sorg och depression stod så nära varandra att man bör medicinera i båda fallen. Kapa toppa och dalar. Jag vet, jag har också ätit SSRI efter min sons självmord. Men SSRI är inte lösningen på allt, man kan inte bara ge piller utan samtalsterapi och mänsklig kontakt där du får bekräftelse. Där någon hjälper dig att nysta upp frågan; vad är det som har hänt och vad är det som händer nu? Varför mår jag så här, vad kan jag göra?

Jag är vice ordförande i Riksförbundet SPES (Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd) och ordförande för SPES Stockholms län samt har arbetat med efterlevande stöd genom samtalsgrupper varje vecka sedan 15 år tillbaka där vi hör berättelser om hur vården fungerar i verkligheten.

Det värsta är att man skriver ut antidepressiva mot sorg i dag på löpande band. Sorg är ingen psykisk sjukdom, den måste genomlevas eftersom det finns inga genvägar till ett levbart liv för anhöriga.

Läkarna måste sluta ge en bild av SSRI som ett trollstav vid psykisk ohälsa och traumatisk sorg, den bilden är livsfarlig!