Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/facken-sviker-barn-och-unga-om-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Facken sviker barn och unga om klimatet”

Klimataktivisten Greta Thunberg, som uppmanat svenska fackföreningar att delta i en global strejk för klimatet den 27 september, demonstrerar utanför FN-högkvarteret i New York den 6 september. Foto: Richard Drew

INSÄNDARE. Svensk fackföreningsrörelse sviker barn och unga när den säger nej till att delta i den globala klimatstrejken. Fackliga ledare verkar inte bry sig om sin egen framtid, skriver gymnasieeleven Edward Gabrielsson och ytterligare 26 undertecknare.

Totalt omkring fyra miljarder människor går nästan utan vatten varje år. Isen över alla sjöar i Alaska har för första gången helt smält bort. Varför vägrar facken strejka den 27 september? Hur kan vi få samhället att inse allvaret? Det som görs räcker ju inte alls.

Somrar som de som upplevts på sistone kommer inte sluta. Faktiskt kommer de bli värre. Det vet vi redan. Det är fakta.

Anledningen det inte görs något åt saken än är för att politikerna inte klarar av att ta ett beslut som går så starkt emot status-quo. Att säga att de nödvändiga förändringarna inte är ekonomiskt möjliga är fel. Att säga att tekniken för dem inte finns är fel. Det är en maktfråga.

Men av någon anledning sitter inte makten hos folket just nu. Den sitter hos facken, politikerna, lobbyisterna och det oljesamhälle vi är beroende av. Makten sitter hos systemet. System måste alltså förändras.

För hundra år sedan stod facken för förnyelse av samhället. En facklig strejk för klimatet hade hjälpt till, men nu verkar det som om fackens ledare inte ens bryr sig om sin egen framtid.

Därför har vi gång på gång sagt att alla beslutsfattare måste lyssna på vetenskapen. Ett sätt att göra det på innebär att ge forskare vetorätt om ett förslag till lagstiftning som inte stämmer med fakta.

Ett annat innebär att skapa ett bindande medborgarråd, varvid en panel med forskare presenterar sina varningar och förslag och deltagare i medborgarrådet agerar utifrån det. Men inget liknande har föreslagits.

Därför strejkar miljontals barn från skolan. Därför har flera tusen personer gjort sig straffbara. När en fråga är så viktig som ens egna överlevnad är det inte svårt att fatta att folk bryr sig mindre om att hamna i brottsregistret.

”Jag vill att ni beter er som om huset brinner. För det gör det också.” Så säger klimataktivisten Greta Thunberg. Och i det huset kommer 250 000 människor om året att dö mellan 2030 och 2050.

Därutöver kommer vi att få uppleva mellan 25 miljoner och en miljard klimatflyktingar. Sedan kan människoarten komma att dö ut. Civilsamhället som vi känner till det kommer inte klara den enorma stress som en sådan situation skulle skapa.

Det vi undrar är hur människor i ledande ställning klarar av att göra så lite som de gör, för det är precis den bristen på ansvar som avgör vår framtid som art. I dag är det rörelser som vår som står för förnyelse.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt