Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 00:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fackforbund-maste-stotta-strejkande-hamnarbetare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fackförbund måste stötta strejkande hamnarbetare”

Strejkvakter i Hamnarbetarförbundet utanför hamnområdet i Malmö när punktstrejken utbröt i 15 hamnar den 23 januari. Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarna måste få stöd av övriga fackförbund i sin kamp mot arbetsgivarna. Konflikten handlar om att slå vakt om arbetsrätten för alla löntagare i landet, skriver hamnarbetaren Johannes Björk.

Rätta artikel

Oavsett vilket fackförbund du tillhör eller vilken bransch du arbetar inom kommer den pågående hamnkonflikten påverka din framtid. 

Om någon vid det här laget fortfarande tror att Hamnarbetarförbundets kamp för ett likalydande kollektivavtal är det enda som står på spel i den pågående konflikten har man missat det allra viktigaste. 

Det är hög tid att fler fackförbund och arbetstagare i alla branscher vaknar och inser att den pågående hamnkonflikten är mycket större än Hamnarbetarförbundets kamp för ett kollektivavtal. Hade viljan funnits hade arbetsgivarsidan gett Hamnarbetarförbundet ett kollektivavtal för länge sedan.

Det enda detta demokratiska fackförbund hela tiden krävt är ett likalydande avtal som det som redan finns med halva arbetsstyrkan i hamnarna. Så vari ligger uppoffringen för arbetsgivaren?

Arbetsgivarsidan erbjuds alltså fredsplikt i alla hamnar med alla hamnarbetare för ett kollektivavtal de redan en gång accepterat och som ändå gäller för varannan hamnarbetare. Trots det väljer de att tacka nej.

Anledningen är mycket enkel. Hamnarbetarförbundet är nämligen inte det egentliga målet i denna konflikt. För arbetsgivarsidan och dess medlöpare har det egentliga målet från början varit att försämra arbetsrätten och föreningsrätten – två hörnstenar i svenska modellen och självklarheter i ett demokratiskt samhälle.

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att arbetsgivarparten hade större saker i åtanke när de valde att göra konflikten i Göteborg till en nationell angelägenhet. En konflikt på lokal nivå med endast en av Hamnarbetarförbundets avdelningar räckte helt enkelt inte till som enda argument för att ändra svensk lagstiftning och kraftigt försämra arbetsrätten. 

När jag skriver detta har jag nyligen kommit hem efter den första av våra två punktstrejker på min arbetsplats, Halmstad hamn. Så gott som samtliga medlemmar i vårt lokala hamnarbetarförbund var där.

Vi borde dock varit betydligt fler och med fler menar jag fler fackförbund och inte bara våra egna medlemmar. Det som nu händer berör alla arbetstagare, inte bara dem som råkar jobba i en hamn eller dem som valt att bli representerade av Hamnarbetarförbundet.

Det är dags att vakna, för snart kan det vara för sent.