Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/facklans-tid-ar-over-forklaringarnas-inne/

DN Åsikt

DN Åsikt. Facklans tid är över – förklaringarnas inne

Människor väljer inte SD, Trump eller Le Pen av ilska eller okunskap – utan för att de etablerade alternativen inte kan förklara och lösa människors frågor.

Rätta artikel

De sista 10 åren har präglas av en otrolig snabb och ohämmat globalisering och nedbrytning av nationalstaten. Det mår vara bra eller dåligt, uppfattningar går isär. Men tiden kanske är inne att stanna upp en stund och funderar om hur vi verkligen skulle vilja ha det.

Trots att samhällen snabbt har ändras av globala, snabba informationsflöden direkt i var och ens mobil, stora globala migrationsströmmar, snabbt växande sociala klyftor, globala finansmarknader och varuhandel tvärs över jordklotet så har våra ledare inte förmått att verkligen diskutera, ifrågasätta och upplyser om följderna.

Det kanske inte är så mycket begärt att politiker, men även ”kultureliten” slutar med att kräva att vanliga medborgare blint och troget ska älska allt vad globaliseringen och humanism innebär. Det är varken demokratisk eller särskild jämlikt. Ingen vill blir påtvingat någon annans åsikt bara för att några anser att den inte behöver diskuteras utan är ovillkorlig sant. För att det är de inte!

Frihandel är inte en helig ko, den behöver förklaras och både näringslivet och politiker skulle verkligen behöva förmedla fördelarna för den vanliga medborgaren.

Integrationen har misslyckats, arbetsmarknaden och bostadssegregationen talar tydliga språk. Politiker, även på lokalnivå måste komma med lösningar, multikulti mot assimilering? Våga ta den debatten, på riktig, släpp fram statistik och kom med lösningar, snart.

Förklara för människor varför stora företag klara sig undan skattebördan lättare än små lokala. Det är en symbolisk fråga men med stor innebörd. För globaliseringen handlar även om att mycket inflytande har flyttas från staten till en internationell dimma.

Invandring är en del av globaliseringen, den är bra men människor har rätt att kräva hur den ska regleras och styras. Det ska inte demoniseras eller missbrukas.

Världen är nära undergången, västvärlden nära sammanbrottet. Det är tyvärr vad löpsedlarna förmedla...men är det sant? Minska inte brottsligheten i Sverige, blir vi inte friskare, är inte skolan bättre? Världen är även bra, visa det!

Så, det kanske inte är facklans tid utan förklaringarnas och lösningarnas. Att kräva med facklan i handen att allt ska vara som förr är ingen lösning!

Huvudinlägg: Camilla Sten: Vår politiska apati blir deras främsta vapen