Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 23:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fanatiskt-andra-bokstavering-efter-kon-och-bakgrund/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Fanatiskt ändra bokstavering efter kön och bakgrund”

Foto: Jessica Gow/TT

En ändring av bokstaveringsalfabetet för att skapa rättvisa mellan könen och ta hänsyn till personer med utländsk bakgrund skulle skapa stora problem för äldre. Dessutom skulle en omläggning kosta pengar, skriver läsaren Knut Ångström.

Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen har i en artikel på DN Debatt föreslagit rättvisa mellan könen i vårt bokstaveringsalfabet, som många har lärt in i ryggmärgen. Som bekant gäller i dag:

Adam, Bertil, Cesar, David, Erik, Filip, Gustaf, Helge, Ivar, Johan, Kalle, Ludvig, Martin, Niklas, Olov, Petter, Qvintus, Rudolf, Sigurd, Tore, Urban, Viktor, Wilhelm, Xerxes, Yngve, Zeta, Åke, Ärlig, Östen.

Nu tycker dessa fanatiker att det är orättvist mot landets stackars kvinnor att endast manliga namn förekommer.

De har missuppfattat syftet med bokstavering. Man använder det som en hjälp för dålig ljudförbindelse, varvid man förutsätter att lyssnaren är familjär med de ord som användes. Därför är det en fördel om orden tillhör samma kategori, i rådande fall mansnamn. Det nya förslaget vidgar kategorin och i rättvisans namn föreslås två främmande namn, Khaled och Emir.

En ändring kan lätt läras in av unga människor som ännu inte tillämpat bokstavering. Men för dem som har lärt in rådande system innebär det ett något större problem och i synnerhet för äldre, som dessutom är i stort behov om de har nedsatt hörsel.

En omläggning kostar pengar, eller tror förslagsställarna att det är gratis? Man tar sig för pannan.

DN Åsikt 27 september kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.