Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fardtjanstens-chaufforer-ar-snokaosets-hjaltar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Färdtjänstens chaufförer är snökaosets hjältar”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Stadens ansvariga verkar vara lika förvånade varje år över att det snöar i Stockholm. Det är uppenbart att snöröjning för fotgängare inte prioriteras. Utan färdtjänstens chaufförer skulle jag inte komma utanför hemmet, skriver läsaren Jerry Ramnitz.

Rätta artikel

Färdtjänstens chaufförer är snökaosets hjältar där de släpar på oss rullstolsburna, baklänges genom höga isiga snövallar, för att komma ut till färdtjänstens fordon och tillbaka hem igen. 

Utanför min port på Södermalm i Stockholm ligger en hög snövall mellan trottoar och gata. Trottoaren har inte plogats sedan det förra snöfallet och alla upplogade vallar och snöhögar ligger kvar, nu frusna till is.

På trottoaren finns en isig upptrampad gångstig, betydligt smalare än en rullstol eller rullator. Att ta rullatorn och försöka gå och handla mat är inte att tänka på. 

Utan färdtjänstens chaufförer, dessa snökaosets hjältar, skulle jag inte kunna ta mig till träning, sjukhus och rehab eller ha något socialt liv utanför hemmet över huvud taget. 

Stadens ansvariga är lika förvånade varje år, trots vinter-OS–ansökan, att det snöar i Stockholm och det är uppenbart att snöröjning för fotgängare inte prioriteras. 

Man plogar gatan och lägger upp snövallarna på trottoaren. Där får de ligga i hopp om att våren ska komma.