Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/farten-ar-det-som-ar-problemet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Farten är det som är problemet

Det är farten som krossar och skadar, och det är den som kör på som är problemet.

Aj, aj, aj ... som vanligt är cykelframfarten i stan ett eldfängt ämne. Och som vanligt så generaliserar man om kvinnor och män och lycra och gubbar i hatt med mera. Något tröttsamt och det tar fokus från det riktiga problemet. Farten i blandad miljö.

Jag är gångtrafikant, det vill säga: jag har låg hastighet. Swosch säger det så far en cykel förbi, bakifrån eller från höger eller vänster. Hjärtat i halsgropen så står man där. Det var nära! Överlevde denna gången också.

Men hur tusan tänkte hen (låt os ignorera att det oftast är en han)? Hur kunde hen cykla så himla fort bara några centimeter från där jag går/står. Tänk om jag vinglat till lite, eller denna fartdåre missbedömt nått?

Har ni gått från Slussen, ner mot Kornhalmstorg och försökt korsa cykelbanan? Då vet ni att detta är förknippat med viss fara. I nedförsbacken där kommer cyklisterna i 30-40 km/timmen och stannar ej. Trots att de har hastighetsraster och dessutom övergångsstället är väl markerat. De SKA stanna om någon vill korsa, vilket nästan noll procent gör.

Det finns cyklister som tar det lugnt. Dessa ses här, med någon konstig logik, som trafikfaror. De är i vägen liksom. Vore bra om de klev av och gick på gångbanan. Verkar det som.

Ni som vill cykla fort, gör det, på raka fina cykelbanor utanför staden. Men, inne i staden och där det samsas med gångtrafikanter, och om man ser en cyklist som cyklar långsamt, vänligen sakta ner och kolla om de långsammare trafikanterna har 100% koll på er framfart. En vacker dag kör ni på någon – och det är faktiskt ert fel även om den ni kör på vinglar. Och då kan det gå som det gick för en kompis till mig. Han fick äta med sugrör i flera månader.