Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fartyg-kan-rena-haven-fran-skrap/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fartyg kan rena haven från skräp”

Foto: Anders Wiklund/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Förslaget att låta världens 60.000 fartyg plocka upp plast och annat skräp ur haven genom att spola vatten genom tankarna är intressant och ska nu undersökas, skriver sjökaptenen Stig-Willy Reinlert.

Bertil Burströms förslag i en insändare på DN Åsikt (8 juli 2019) om att fartygen på världshaven skulle kunna plocka upp skräp ur vattnet är intressant. Jag ska undersöka detta närmare i vår grupp av experter, Nordic Environmental Engineering Group (NEE) som arbetar med plastproblemet.

Jag har utvecklat ett separat fartygssystem (Clean Ocean Project, COP-ship) för just effektiv plastrensning där man samtidig konverterar plasten till miljövänlig olja. Nämnda system inkluderar även mikroplast som fångas upp med vakuum.

Vi har haft ett samarbete med FN-organet UNEP i ett pilotprojekt i västra Stilla havet utanför Vietnam under ledning av Stockholms universitet. Tekniken med så kallade COP-ship har dock ännu inte använts.

Vi vill driva detta projekt med COP-ship med stöd av EU och kanske även den svenska regeringen.  Jag har tidigare tillsammans med Kockums/KEAB och Chalmers utvecklat ett innovativt större miljöskyddsfartyg med fokus på oljesanering i havet.

Världens första fossilfria fartyg kan bli verklighet i Sverige, ett fartyg för rensning av haven från plast.