Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-att-avgiften-till-svenska-kyrkan-dras-pa-skattsedeln/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fel att avgiften till Svenska kyrkan dras på skattsedeln”

Kyrkans hus i Malmö.
Kyrkans hus i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är orimligt att staten, trots skilsmässan från Svenska kyrkan år 2000, sponsrar kyrkan med över hundra miljoner kronor årligen genom att hjälpa till med att få in avgiften till kyrkan via skattsedeln, skriver läsaren Anders Lehman.

Rätta artikel

En fråga jag som ateist, agnostiker och icke medlem i Svenska kyrkan ofta ställer mig är hur svenska staten i vårt sekulariserade samhälle utan statsreligion år efter år kan sponsra Svenska kyrkan genom att kostnadsfritt debitera kyrkoskatten på skattsedeln.

För övriga trossamfund, till exempel mosaiska församlingen och tyska kyrkan, debiteras en kostnad för detta om 21 kronor per medlem. För Svenska kyrkan innebär det en minskad kostnad på drygt 120 miljoner kronor årligen om man räknar med sex miljoner anslutna medlemmar.

Skatteverket ville upphöra med denna uppbörd 2006, men regeringen sa blankt nej.

Hur många känner till att dom betalar kyrkoskatt och hur mycket? Många har inte har en aning om att de betalar och de som har aning om uppbörden har ingen koll på hur mycket dom betalar. 

Ponera att Svenska kyrkan varje år i januari skulle skicka ut ett medlemsbrev i med årets uppbörd till dessa sex miljoner "medlemmar". Hur många skulle betala, alternativt snegla på charterbroschyren med erbjudanden om solsemester på sydliga breddgrader som kom med samma postgång eller rentav satsa på en ny utegrill - modell finare?

Med tanke på att avgiften pendlar mellan 2.000–10.000 kronor per år skulle nog flertalet välja något av de senare alternativen i stället för att gynna en redan stenrik religiös sekt.

För övrigt har kungafamiljen rabatt på kyrkoskatten på grund av att man, tillsammans med övriga anställda i hovstaten, räknas som medlemmar i en icke territoriell församling. Jag trodde att hovet bland dess svassande rojalistiska följeslagare räknades som det mest svenska som finns - men tydligen bara när det passar.

Synnerligen märkligt alltihop och dags för en ändring.