Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-27 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-att-beskriva-manliga-egenskaper-som-enbart-daliga/

Insändare

Insändare. Fel beskriva manliga egenskaper som enbart dåliga

Knytblusmanifestationen på Stortorget i Gamla stan i Stockholm den 19 april. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Knytblusmanifestationen på Stortorget i Gamla stan i Stockholm den 19 april. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är fel att i fotspåren av Metoo-upproret beskriva alla manliga egenskaper som dåliga. I stället bör man göra skillnad på pojkar och män. Män borde längta efter att agera manligt och ta ansvar och hjälpa andra.

Det är viktigt och härligt med den debatt som Metoo skapat. Samtidigt är jag bekymrad över att kvinnliga egenskaper framställs som goda, medan manliga egenskaper är sådant vi ska akta oss för. Jag är därför rädd att dagens genusarbete inte kommer att ge så goda resultat som vi hoppas.

De namn vi sätter på saker har betydelse. Om man väljer ordet ”feminism” för att beskriva det vi eftersträvar står det i motsats till något annat, till exempel manschauvinism eller patriarkat som även dessa är skällsord för ett dåligt manligt beteende. Ett ord som utstrålar förakt för män används som slagträ i genusarbetet.

En vän genomförde för en tid sedan ett upprop på sociala medier där hen efterlyste bra manliga egenskaper. Resultatet gav en tydlig bild att många hellre vill att män ska skämmas än att ge män något positivt att sträva efter. Därför tror jag att dagens jämställdhetsarbete kommer att misslyckas.

Allt förändringsarbete bör genomföras så att de som ska förändras börjar längta till det förändrade beteendet. Men om man istället känner skam och skuld triggas istället ett försvarsbeteende. Ingen förändring kommer därför att bli resultatet av dagens genusdebatt. De män som står på barrikaderna är redan frälsta.

Vad bör man göra i stället? Man kan till exempel göra det tydligt att det är skillnad på pojkar och män. Vi män borde längta efter att agera manligt. En bra manlighet där man tar ansvar och hjälper andra som behöver hjälp. Vi män måste längta efter att växa upp och sluta agera barnsligt. Att nå framgång med härskarteknik och andra tveksamma metoder hör till sandlådan.

Att agera manligt är kanske till och med något som även kvinnor kan sträva efter. Kvinnligt agerande är kanske inte alltid fläckfritt.

Tillåt mig att lansera några ny-ord:

Wifesplaining: Ofta sker detta när hustrun är irriterad över mannens vanor och hoppas på att förändra mannen genom att i allmänna ordalag prata kring ämnet, trots att mannen mycket väl känner till hustruns åsikt sedan tidigare. Det kan också vara ett indirekt sätt att ge en order genom att hustrun pratar om allt hon behöver göra med avsikten att mannen ska utföra en av dem.

Bagspreading: Att inte ställa sin handväska på golvet utan hellre bre ut dem på stolar och bord.

Wetoo: Exempel på jämställdhetsinitiativ som inte leder till jämställdhet.