Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-att-vi-lakare-ska-bedoma-arbetsformaga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fel att läkare ska bedöma arbetsförmågan hos patienter”

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns en övertro på vad läkare klarar. Försäkringskassan och politikerna måste förstå att förmåga att arbeta ofta bedöms bättre av andra, som arbetsterapeuter eller psykologer, skriver läkaren Gunnar Bergquist.

Rätta artikel

Det finns en destruktiv övertro på oss läkare. På 20 minuter skall vi gå ut i väntrummet, ropa Andersson eller vad nu patienten heter, lotsa in människan på rummet och säga hej. Sedan skall patienten berätta varför han eller hon inte kan arbeta. 

Sedan ska doktorn bedöma patienten fysiskt och psykiskt samt skriva ett intyg med i runda slängar 20 rutor att fylla i varav de flesta med text, resten med kryss. Drygt en ruta per minut. Envar kan begripa att detta inte är möjligt ens för en övermänniska.

Det finns två stora problem när läkare ska bedöma sjukskrivna patienter. 

Det ena är att om patienten är till exempel deprimerad skall det styrkas med fynd i status, alltså av läkaren iakttagna och observerbara fakta. Detta är till stor del en bedömning man gör grundad på beprövad erfarenhet – genom att man träffat tusentals patienter under åren – och hur patienten ter sig. Det finns inget enkelt schema man kan pricka in detta i. Försäkringskassan vill ha hårda fakta, som röntgenbilder ifall någon brutit benet. Men kan man inte se en depression på en röntgenplåt.

Det andra problemet är att man skall ange patientens inskränkning av arbetsförmåga i procent. Troligen kan vi läkare gissa detta bättre än gemene man, men det är likväl omöjligt för oss att ge ett svar som är vetenskapligt godtagbart när det gäller de flesta diagnoser. Bedömningen av arbetsförmåga bör i stället delegeras till arbetsterapeuter vad gäller det fysiska och till beteendevetare/psykologer vad gäller det mentala. 

Det är som att samhället inte begriper att dessa yrkesmänniskor har en kompetens annan än läkarens, som om det bara vore gulliga yrken: Fina ni som pysslar med ert  så att folk kan dreja krukor, och prata av sig. Vad bra att ni finns!

Försäkringskassan och politiker måste förstå det som de flesta av oss läkare har förstått: förmåga att arbeta bedöms ofta bäst av andra än läkare. 

Det händer att patienter blir rättshaverister eller tar livet av sig för att de kommit i konflikt med Försäkringskassan. Vi borde lägga mera krut på att undvika sådant.