Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 12:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-av-kungen-att-radda-akademien/

DN Åsikt

DN Åsikt. Fel av kungen att rädda Akademien

Kung Carl XVI Gustaf delar ut Nobelriset i litteratur till den senaste pristagaren, japanen Kazuo Ishiguro. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Kungens ändring av stadgarna för Svenska Akademien gör att en sorglig samling ledamöter kan klamra sig fast vid sina prestigefyllda stolar. De borde inte få kunglig assistans. I stället behöver Akademien en total omstart.

Så har då kungen äntligen agerat. I sin egenskap av Svenska Akademins höge beskyddare har han belutat genomföra en översyn av Akademins stadgar, uttryckligen för att göra det möjligt för ledamot som så önskar att utträda.

Vidare sägs i Hovets pressmeddelande att den ledamot som under två år har avstått från att deltaga i Akademins arbete ska anses ha utträtt. Detta kan ju låta som en välbehövlig och i sak harmlös modernisering av stadgarna, men så enkelt är det dessvärre inte.

Så fort de nya stadgarna träder i kraft blir det möjligt att betrakta Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund, och Sara Danius som entledigade på egen begäran. Då detta inträffar finns det bara tolv ledamöter, elva aktiva och den passiva Katarina Frostensson. Frostensson kan därefter återinträda som en tolfte aktiv ledamot i Akademin, som därigenom blir beslutsmässig och kan invälja ytterligare ledamöter för att besätta de sex tomma stolarna med sina meningsfränder. Bäst av allt: Detta kan ske helt utan besvärande motstånd från hedervärda och entledigade författare. Akademisk frihet i dess absolut sämsta form, och jag vill inte tro att det var detta kungen avsåg.

Den decimerade Akademi som i dag återstår är en sorglig samling, vars majoritet solkat ner både sitt eget och Akademins anseende genom att blunda för jäv, lagbrott och vänskapskorruption. En sådan akademi saknar all legitimitet och drar ett löjes skimmer över Sverige.

Den borde definitivt inte få kunglig assistans för att klamra sig fast vid sina prestigefyllda stolar. I den mån någon av de elva som återstår har kvar ett uns av självrespekt borde de verka för en total omstart av Svenska Akademin som i dag inte väcker någons respekt, utan snarare ett massivt förakt.