Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-av-polisen-att-skjuta-vargen-i-tierp/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fel av polisen att skjuta vargen i Tierp”

Ett par i Tierp fick i måndags syn på en varg som gick till attack mot ett rådjur i deras trädgård. Foto: Tobias Ågren/TT

Det var fel av polisen att skjuta vargen i villaområdet i Tierp. Vargen gjorde ingenting annat än att hitta föda på rovdjurens sätt. En obefogad skräck för varg bidrog till det förhastade beslutet, skriver läsaren Sven Måsson.

Rätta artikel

Vi befinner oss under vintersäsongen och våra rovdjur har svårt för att finna lämplig föda för att klara lägre temperaturer.

Vargen i en villaträdgård i uppländska Tierp som dödade ett rådjur borde mötts av större förståelse. Vargen hade funnit ett lämpligt byte för att stilla sin hunger på en plats som råkade vara en privat trädgård. Kanske hade vargen inte funnit föda på ett par dagar.

Den här vargen gjorde ingenting annat än att söka sin föda på rovdjurens sätt. Man kan se på filmen att vargen försöker finna en utväg för att få ut sitt byte från den här platsen och den kände sig observerad av människor i närheten. Där var absolut ingen uppenbar risk för de boende som dessutom befann sig inomhus.

Varför behövde polisen skjuta den här vargen? Det var definitivt inte rätt handling. Man borde ha tillkallat folk som har vana med rovdjur, och kanske försökt att hjälpa den här vargen att på något sätt återfinna sitt byte på en lämpligare plats utanför bebyggelsen. Den var helt enkelt hungrig.

Jag tycker det var ett onödigt och tragiskt slut för den här vargen. Personal från myndigheterna kunde själva konstatera efteråt att vargen var mager. De sistnämnda borde ha tillkallats i god tid för att kunna förhindra missförstånd. Jag tror det finns en inbyggd rädsla för vargen hos människan vilket gör att man vill döda den för att känna sig säkrare.

Jag har själv varit bosatt under många år djupt inne i de värmländska skogarna och har ofta haft besök av alla slags djur som låg och sov i vår trädgård över natten, eller som kom och käkade våra äpplen under sommaren. På vintern fann vi spår av varg runt omkring huset, och det var roligt att ha den här kontakten med våra skogsdjur på ett naturligt sätt.

Aldrig har vi varit rädda för vargarna som strövade omkring i trakten, och som ibland kom förbi helt synliga, stannade till och tittade på oss och vårt hus. Vi tyckte det var roligt med den här, ofta oväntade kontakten även med lodjur och större fåglar.

Detta är naturen. Det är det verkliga livet tillsammans.