Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fel-av-wallstrom-att-visa-respekt-mot-iran/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fel av Wallström att visa respekt mot Iran”

Utrikesminister Margot Wallström höll presskonferens på utrikesdepartementet efter att hon träffat Irans utrikesminister Javid Zarif, som själv uppgav att han ”inte hade tid” att svara på frågor från journalister. Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Sveriges rykte som humanitär stormakt skadas av regeringen tar emot Irans utrikesminister. Det är fel av utrikesminister Margot Wallström (S) att visa respekt för en man som har blod på sina händer, skriver iran-svenskan Soheila Dashti.

Irans utrikesminister Javad Zarif befinner sig i Sverige för ett officiellt besök under tisdagen och onsdagen som en del av en nordisk rundresa. Hans värd, utrikesminister Margot Wallström, visar respekt för en hög representant för den mest brutala regimen i världen.

Sverige är känt för att ha respekt för mänskliga rättigheter. Det är ingen hemlighet att regimen i Iran stödjer och finansierar terrorism runt om i världen och är världsetta när det gäller avrättningar, enligt människorättsorganisationen Amnesty. Bevisen är otaliga.

Innerst inne har jag stor respekt för Margot Wallström – en kvinna på högsta politiska beslutfattande nivå. En kvinna som säkerligen har förståelse för kvinnor som blir kränkta enligt den islamiska republikens lagar och författningar.

Men hon pressas av företag och banker som hoppades på att handeln med Iran skulle öka från 2 till 20 miljarder kronor om året. Men så har det inte blivit av eftersom regimen inte har följt ett antal kärnavtalspunkter, och USA har nu lämnat avtalet.

Iran varken vill eller kan lösa landets inhemska probleme. Folket bor i misär. Summariska arresteringar sker. Långa fängelsestraff är folkets dagliga verklighet.

Utrikesminister Javad Zarif har mandat ifrån högsta religiösa ledaren Khamnei att åka runt i världen. Han spelar den vänliga polisens roll, men i själva verket försvarar han avrättningar, tortyr och den obligatoriska slöjan.

Det största förlorare av detta besök är svenska folket som inte har tillgång till oberoende nyheter ifrån Iran.