Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/felaktiga-paralleller-skadar-den-feministiska-rorelsen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Felaktiga paralleller skadar den feministiska rörelsen

Man måste ha sunda argument och referenser i debatten om Svenska Akademien och orsaken till den ständiga sekreteraren Sara Danius avgång. Även kvinnliga ledarens avgång – som de tidigare statsministerkandidaterna Mona Sahlin (S) och Anna Kinberg Batra (M) – handlar om bristande förtroende.

Elin Nilsson har i sitt inlägg på DN Åsikt rätt i sak. Vi lever fortfarande i ett starkt mansdominerat samhälle. Vägen till rättvisa är alldeles för lång och möter för stort motstånd.

Att Sara Danius blev ett offer för en patriarkal akademi med förlegade traditioner och värderingar råder det inget tvivel om, även om hon själv avgick. Men det bör ses som ett oundvikligt val efter den situation som uppstått och efter att hon fått förtroendet "indraget" av den vid mötet närvarande majoriteten.

Exemplen från Lewinsky och Clinton i det ännu mer patriarkala USA är också träffande om manssamhällets orimlighet. Men när Elin Nilsson i djärv feministisk anda drar alla incidenter över en och samma kam förlorar hon i trovärdighet och lyckas endast skada den feministiska rörelsen och rättvisekampen genom att att stärka motståndarnas argument.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlins handlingar och lögner gjorde henne till omöjlig statsministerkandidat. Anna Kinberg Batra, som avgick som moderatledare i fjol, tappade i förtroende för att hon inte lyckades övertyga i debatter och att hon bytte fot eller vände kappan efter vinden med jämna mellanrum. Båda dessa kvinnors fall har inget med kvinnoförtryck att göra utan endast bristande förtroende, precis som i fallet med den kortvariga S-ledaren Håkan Juholt.

Det är tragiskt när kvinnokampen tar absurda former och när minsta möjliga incident som teoretiskt skulle kunna härledas till kvinnoförtryck lyfts fram i feministisk anda. Tyvärr bidrar detta till att fördröja utvecklingen mot ett rättvisare samhälle.