Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 06:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/feminism-bor-sta-for-sunda-kvinnliga-kroppar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Feminism bör stå för sunda kvinnliga kroppar”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Några av feminismens nyckelord är rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Vi anser att alla har en skyldighet att ta hand om sin kropp på bästa sätt. Ökningen av övervikt är ett globalt problem, skriver fem styrelseledamöter i Idrottsmedicin Syd.

En våg av så kallad fettaktivism sprider sig på sociala medier. Vi menar att kvinnor varken ska behöva klä av sig eller uppmuntra fetma för att kalla sig feminister.

Genom historien har det funnits många kvinnoideal, både smala och runda. I ett mer jämställt samhälle som det vi lever i i dag bör kvinnor ha samma möjligheter och rättigheter som män, det vill säga möjligheter och rättigheter till en stark och sund kropp.

Och vi är på god väg. Fler kvinnor springer lopp, världsrekordet i maraton för kvinnor har förbättrats med 30 minuter sedan 70-talet, allt fler kvinnor närmar sig mäns resultat i längre konditionsidrotter och en majoritet av Sveriges medal­jer vid OS har tagits av kvinnor de senaste åren. Detta är något vi kallar feminism!

Tyvärr är kvinnokroppen fortfarande understuderad inom fysiologin, och detta antyder att vi inte riktigt vet vilken fysiologisk kapacitet kvinnokroppen har. Troligtvis är den betydligt starkare än vad man tidigare trott, och därmed bör både feminister och övriga samhället uppmuntra kvinnor till starka och sunda kroppar i stället för att uppmuntra till fetma.

Det är numera välkänt att fetma är en sjukdom och ett globalt problem. Enligt WHO dör fler människor i världen av övervikt än undernäring. Fetma ökar risken för att drabbas av diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, depression, artros och infertilitet hos kvinnor. Trots att forskning pekar mot att nyckeln till ett långt och friskt liv är fysisk aktivitet och en kost utan överdrivet kaloriintag ökar fetma, stillasittande och psykiskt ohälsa i vårt samhälle.

För att främja jämställdhet och feminism samt förbättra kvinnors hälsa anser vi därför att både vården, akademin, politiker och feminister bör arbeta mer aktivt för att förebygga fetma och stillasittande samt utbilda människor om de negativa konsekvenser som det medför.

De vetenskapliga rekommendationer som finns från FYSS (yrkesförening för fysisk aktivitet) och WHO för att främja hälsan är att man varje vecka bör träna kondition utspritt på minst 150 minuter samt träna styrka och rörlighet två dagar per vecka. Detta är något som vi uppmanar alla kvinnor att följa för att få en sund och stark kropp som klarar livets utmaningar.

Att följa olika ideal och aktivister på sociala medier tror inte vi förbättrar kvinnors hälsa, snarare tvärtom. Vi vill även påpeka att kroppsideal relaterade till anorexi och ortorexi är lika allvarliga som fetma.

Några av feminismens nyckelord är rättigheter, möjligheter och skyldigheter, och vi anser att alla har en skyldighet att ta hand om sin kropp på bästa sätt, samtidigt som vi måste jobba vidare med att kvinnor får samma möjligheter att göra detta som män. Ökningen av övervikt och fetma är ett globalt samhällsproblem, och vi vill uppmana feminister, forskare och politiker att ta frågan på allvar.

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.