Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/finns-det-inte-en-enda-neurolog-i-sverige-som-villkan-stotta-als-drabbad/

DN Åsikt

DN Åsikt. Finns det inte en enda neurolog i Sverige som vill/kan stötta ALS- drabbad?

Någon måste ta ansvar för de som dör i ALS.

Att ha ett orubbligt mandat för när det gäller att arbeta utifrån vetenskapliga principer låter väldigt bra. Tyvärr har beprövad erfarenhet inte samma status som vetenskapen. 1984 godkändes akupunktur för smärta av Socialstyrelsen och 1993 godkändes det för även för vissa sjukdomar. Jag har själv arbetat med akupunktur och sett vilka fördelar det haft vid smärttillstånd jämfört med mediciner. Det är alltså inte så länge sedan akupunktur avfärdades av Svenska vetenskapsmän som humbug trots att det använts i Kina i tusentals år. (Beprövad erfarenhet men inte i Sverige.)

Vad bland andra Lisa, min make och flera andra vill är att få testa läkemedel som i dag används i Japan mot ALS och som genomgått alla tester för ett godkännande där. Alternativt GM604 som genomgått mindre tester med goda resultat i USA men vi kan inte förmå våra neurologer att behandla oss. Dessa skulle gå att ta in som särläkemedel men vi behöver en neurolog som är villig att genomföra behandlingen. Vi har inte tiden på vår sida. Något måste hända nu!

Och ni som tycker att vi måste vänta till vi hittat ett helsäkert läkemedel. Till er vill jag säga. Ni har ingen yttranderätt förrän ni själva drabbats eller är nära anhörig till ALS- drabbad.