Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/finns-det-onodiga-lakarbesok/

DN Åsikt

DN Åsikt. Finns det onödiga läkarbesök?

Suboptimal sjukvårdsorganisation ger onödiga läkarbesök.

Rätta artikel

Är själv ortoped och upplever mig väl insatt i vad Birgitta Wallensten åsyftar i sitt inlägg angående onödiga läkarbesök.

Självklart förekommer det onödiga läkarbesök som tär på resurserna, men de är oftast inducerade av suboptimal sjukvårdsorganisation. Vad man ska ha fullständigt klart för sig är att utformningen av dagens sjukvård i Sverige till stora delar uppbyggd på ett sätt som gör att man kan mäta olika händelser. Detta har över tid blivit det primära i modern svensk sjukvård. Att ”räkna pinnar” som Birgitta referat till är endast ett av många delfenomen.

För professionen finns det viktiga aspekter vad gäller pre- och postoperativ uppföljning. Om jag har opererat en patient, är jag givetvis intresserad av att följa upp patienten. Att någon annan kollega eller annan personalkategori skulle göra detta tycker jag är fel. Allra helst om resultatet inte blev det förväntade. Vad ska andra svara patienten som inte har opererat?

Avslutningsvis kan man säga att utformningen av dagens sjukvård har väldigt lite att göra med patienten. De långt gångna rationaliseringarna (NPM -New Public Management) i den desperata jakten på kostnader har för länge sedan lämnat patienten i periferin. Detta gäller förstås inte all sjukvård, men det finns tyvärr i oroväckande utsträckning på många ställen.