Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fler-bostadsratter-minskar-segregationen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fler bostadsrätter minskar segregationen”

Foto: Nicklas Thegerström

SVAR PÅ INSÄNDARE. Om fler hyresgäster i stadsdelar där allmännyttan dominerar får möjlighet att köpa sin bostad leder det till minskad segregation. Beslutet att ombilda ligger i hyresgästernas händer. Om man vill kan man bo kvar i sin hyresrätt, skriver bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

 

Cicci Herrström, vänsterpartistiskt oppositionsborgarråd i Stockholms stad, skriver i en insändare i DN (28 maj) att den grönblåa majoriteten vill beröva hyresgäster deras hyresrätter. Det är ett absurt påstående som saknar grund.

Vi har öppnat möjligheten till småskaliga ombildningar i elva stadsdelar i ytterstaden, där allmännyttan är särskilt dominerande och där en större blandning av upplåtelseformer skulle vara som mest betydelsefullt. I grunden handlar detta om att Stockholm blir en bättre stad av ökad mångfald.

Beslutet att ombilda ligger i hyresgästernas händer. Om man vill kan man bo kvar i sin lägenhet som hyresrätt. 

Det finns inte heller någon motsättning till att vi samtidigt arbetar för att stärka allmännyttan. Bland annat bygger vi fler hyresrätter med lägre hyra, ökar hyresgästernas inflytande vid renoveringar och ser till att stadens bostadsbolag tar större ansvar för närmiljön. 

Vår utgångspunkt är att Stockholm ska vara en stad med blandade boendeformer eftersom forskning tydligt visar att en blandad stad kan bidra till att minska segregationen, öka tryggheten och förbättra stadsmiljön.

Påverkan och påtryckning på enskilda hyresgäster är ingenting som jag står bakom. Det har framkommit uppgifter i media om att såväl Vänsterpartiet som enskilda ombildningskonsulter spritt felaktigheter kring ombildningsprocessen.

Min utgångspunkt är att säkerställa ordning och reda i ombildningsprocessen, och att hyresgäster får tillgång till tydlig och objektiv information från Stockholms stad kring hur detta går till. 

Vi måste ha respekt för att människor kan befinna sig i olika livssituationer, och att en enskild boendeform därför inte passar alla. Exempelvis Rinkeby, där 95 procent av bostäderna är hyresrätter, kan stärkas som område om det finns fler boendeformer att välja bland.

Vi ger den här möjligheten i de områden där det vore som mest betydelsefullt med ökad mångfald av boendealternativ. Det innebär att människor får ökad möjlighet till bostadskarriär och självbestämmande. Den som vill investera i sitt hem och bo kvar i sin lägenhet och stadsdel ska inte behöva flytta till ett annat område.

Medan den grönblåa majoriteten arbetar för att förhindra att segregationen låser sig fast försöker Vänsterpartiet paketera sin eviga politik om att det offentliga i varje givet läge ska äga mer som en lösning.

Det är snarare den typen av ansvarslös politik som har skapat många av de samhällsproblem som vi ser i Stockholm i dag.