Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/fler-kvinnor-maste-ta-plats-i-innebandyn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Fler kvinnor måste ta plats i innebandyn”

Det är problematiskt att knappt 30 procent av dagens innebandyspelare är flickor eller kvinnor, skriver två företrädare för innebandyklubben IK Sirius i Uppsala. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Det är dags att göra innebandyn mer jämställd. Vi kommer bland annat att erbjuda gratis ledarutbildningar till kvinnor och utmanar andra föreningar att haka på, skriver Klara Molin och Sara Orebrad i Uppsalaklubben IK Sirius.

Rätta artikel

Under 30 procent av de som spelar innebandy i dag är flickor eller kvinnor. Ännu färre är tränare. Det är en stor förlust för sporten. Att premiera ena halvan av befolkningen gör oss svagare än vad vi behöver vara. 

Både forskning och människors enskilda erfarenheter talar för att jämställdhet främjar utvecklingen för både organisationer och individer. Trots detta är det mycket kvar att göra.

Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer. Det är dags att bredda och stärka svensk innebandy. 

Sirius Innebandy gör en storsatsning för att öppna upp verksamheten. Sporten ska vara för alla, och det är den inte i dag. Därför kommer vi under det här året att hålla gratis ledarutbildningar till kvinnor.

Vi kommer att besöka skolor och berätta om vår verksamhet. Vi kommer att erbjuda praktik och driva en riktad rekryteringskampanj för att få in fler kvinnor via de företag vi samarbetar med.

Idrotten är vår största folkrörelse, med en verksamhet som skapar massor av positiv utveckling. Vi vill låta den utvecklingen gynna fler. Vi utmanar andra klubbar att haka på. Vem når en jämlik fördelning av tränare, spelare och speltid först?