Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/flygskam-ar-ett-megatontigt-ord/

Insändare

Insändare. Flygskam är ett megatöntigt ord

Flygskam är ett megatöntigt ord. Folk flyger av många anledningar, och många bra anledningar. Utan flyget skulle utbytet människor emellan bli sämre och världen skulle knappas bli bättre.

Jag håller helt med Judith Gemler Axelsson. Flygskam är ett megatöntigt ord som inte på något sätt hjälper i klimatdebatten. Jag vet inte vem som hittade på det.

Kanske var det någon som tycker att fotvandringar i Grums och Ockelbo är livet och inte kan förstå att varför man skulle vilja besöka andra länder. Kanske var det någon vars ekonomiska situation är sådan att längre resor inte är möjliga som myntade det i avundsjuka. Eller så var det helt någon som reser mycket själv och för att dämpa något slags dåligt samvete försöker skambelägga andra.

Det finns många anledningar att människor flyger. Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Isabella Lövin, kan man tänka, vill säkert att vi ska flyga mindre, men själv har hon flugit till New York ett antal gånger läser jag i Aftonbladet. Det har hon goda anledningar till i sitt arbete, och det är hon knappast ensam om.

En god vän till mig flyger ofta norröver för att hälsa på sin gamla pappa. Ska hon känna skam för att hon bryr sig honom? Den som tycker så borde skämmas om någon!

Själv har jag i år besökt det vackra landet Nya Zeeland. Det var en underbar upplevelse som jag verkligen inte skäms över och jag lärde mig lite mer om den här världen.

Jag har också gjort och kommer att göra ett antal resor inom Europa för att dela med mig av min kunskap inom mitt expertområde, vilket jag för övrigt gör på egen bekostnad, både vad gäller tid och pengar. Genom att flyga hjälper jag alltså andra människor att bli bättre i sitt arbete.

Det är förvisso så att ett mindre flygande skulle reducera mängden av temperaturhöjande koldioxidutsläpp. Men dessa utsläpp skulle ligga på en hög nivå även om alla flygplan blev stående på marken. Med ett minskande utbyte mellan människor skulle vi bli än mer inkrökta. Framför allt skulle våra möjligheter att möta klimatförändringar bli sämre om människor i olika länder och kontinenter inte kan mötas för att samarbeta.

Det står var och en fritt att avstå från att flyga, det tänker jag inte klandra någon för. Men likaså ska man vara försiktig med att klandra andra människor för att de flyger. I de flesta fall har man väldigt liten aning om deras bevekelsegrunder. Att skambelägga dem kommer man ingen vart med.