Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/flygskam-fel-vag-for-att-radda-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Flygskam fungerar inte för att rädda klimatet”

Solnedgång i Stockholm med kondensdimmor av flygplan på himlen. Foto: Lasse Swärd

Flygskam är fel väg att gå för att rädda klimatet. Det skuldbeläggande som även metoo-rörelsen är ett uttryck för representerar en lynchmentalitet som alla med rättskänsla måste motarbeta, skriver läsaren Jonas Paulsson.

Rätta artikel

På senare tids har det diskuterats om flygskam får svenskarna att flyga mindre. Det gör det inte - lika lite som offentliga lynchningar av kändisar för fylleri och påstådda sexbrott har någon effekt på vårt drickande eller sexbrottstatistiken.

Men jag förstår att det är trevligt, varmt och mysigt att befinna sig i en pöbel som högljutt kräver någons huvud på ett fat. Genom att moralisera har löst precis exakt noll samhällsproblem.

Med andra ord kan man anklagas för att vara naiv om man tror att flygskam kan minska vårt klimatförstörande flygande. En annan grupp som i decennier har ägnat sig åt att moralisera och skambelägga är djurrättsrörelsen. ”Kött är mord!”, utropade artisten redan Morrissey på 80-talet. Sedan dess har köttätandet formligen exploderat.

Den mest extrema formen av moralism är när svenska bönder (som i själva verket är förträffliga människor) beskylls för att driva koncentrationsläger för djur. Därigenom avhumaniserar man bönder och lägger grunden för våldsbrott som begås av de allra mest militanta djurrättsaktivisterna.

Fler och fler verkar vara av uppfattningen att ”sociala straff” borde åtfölja rättsväsendets domar. Kruxet är bara att pöbelrättvisa historiskt haft direkt urusel rättssäkerhet.

Män som friats i domstol, men ändå pekats ut som ”skyldiga” av metoo-aktivister, kan fortfarande inte få jobb. Riksmarsalk Axel von Fersen slogs 1810 ihjäl av en uppretad folkmassa efter felaktig ryktesspridning om att han skulle ligga bakom mordet på den danske prinsen Karl August. Han friades efter sin död från anklagelserna.

Det har gått 200 år mellan dessa oskyldiga offer, men stenkastarna är fortfarande lika högljudda. Inte undra på att man känner sig trött. I grundskolan kallar vi ”sociala straff” för mobbning.

På sociala medier ser jag delningar om att ”män som slår kvinnor inte är riktiga män”. Som om det skulle ha någon effekt på våldsanvändningen i samhället!

Moralisternas lynchmobbar är som en skenande buffelhjord. Varje person som har ett uns av rättskänsla bör ställa sig i dess väg. Det är bättre att bli överkörd av en lynchmobb än att tvingas lyssna på dess enfaldiga kakafoni.