Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/flygskatten-diskriminerar-invandrare-och-utlandssvenskar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Flygskatten diskriminerar invandrare och utlandssvenskar

Foto: Erik Johansen/TT

Gör ett undantag i flygskatten för invandrare och infödda svenskar som har barn och barnbarn utomlands. Det är inte rimligt att familjer ska straffbeskattas för att kunna besöka varandra.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver i en artikel på DN debatt att ”det finns många positiva sidor av att resa”. Hon nämner några, men inte ett ord om den viktigaste: att besöka barn och barnbarn som dessutom kan finnas utomlands.

I detta fall är flygskatten som infördes den 1 april diskriminerande jämfört med att ha barnbarnet på bilavstånd. Isabella Lövin påstår dessutom att ”ska vi klara klimatet måste vi flyga mindre, med mer eftertanke”.

Kloka ord, men svåra att genomföra när det ibland inte finns något alternativ till flyg. Ingen funderar allvarligt på att ta bilen till Syrien eller till Israel som varken har tåg eller båtförbindelse med omvärlden.

En tröst är att ett besök i Mellanöstern inte är hårdast beskattat. Har man adopterat ett barn från Sydkorea kommer man att bestraffas än mer vid ett eventuellt återbesök till barnets hemland eftersom avståndet dit är mer än 6.000 kilometer.

I utredningen ”En svensk flygskatt” (SOU 2016:83) inser man dock att det i princip saknas alternativ för långväga resor utom Europa. Detta rimmar illa med Lövins påstående att vi ”till och med resa mer”. Menar Lövin att jag ska be barnen flytta tillbaka till Sverige så jag kan ta bilen? 

Gör ett undantag i flygskatten för invandrare, som redan är tillräcklig diskriminerade, och för infödda svenskar som har barn och barnbarn utomlands.