Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/flytta-internationella-biblioteket-till-kulturhuset/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Flytta internationella biblioteket till Kulturhuset”

Internationella biblioteket ligger vid Odenplan i Stockholm. Foto: Lars Epstein

INSÄNDARE. Det nedläggningshotade internationella biblioteket kan räddas genom att det flyttas till Kulturhuset vid Sergels torg. Det blågröna styret måste tänka om och satsa på kulturlivet, skriver S-politikerna Lara Badinson och Mariam Asghari.

Stockholms internationella bibliotek (IB) riskerar, som bland annat DN Kultur skrivit i en artikel, att i praktiken läggas ner. Detta är ett hot mot vårt gemensamma kulturella kapital. Nedläggningen är ett resultat av det blågröna styrets budget och de massiva nedskärningarna slår hårt mot Stockholms unga som rånas på kultur och bildning.

Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Vi behöver fler kulturella inslag, inte färre. Det blågröna styret visar att de inte har något intresse att utveckla staden så att kulturen skall komma alla till del.

Nedläggningen av IB kan kritiseras utifrån både ett utbildningsmässigt och kulturellt perspektiv. Bibliotek har länge varit en plats där kunskap inhämtas. Grundidén är att litteratur ska vara tillgänglig för alla.

IB innehåller litteratur på många språk och ska betraktas som en viktig tillgång i huvudstadens kulturliv. Studenter, elever, barn och lärare – ja, all medborgare – kan använda sig av IB för att lära sig om andra kulturer och hitta böcker på sina modersmål. Det breddar stadens litterära kapital.

Det handar också om att Stockholms ska ha ett levande kulturliv. Vi lever i en globaliserad värld och ett mångkulturellt samhälle där förståelsen och insikten om andra kulturer och språk berikar. I en samtid där högerextremismen växer behöver vi som beslutsfattare skapa incitament för att människor ska mötas i deras olikheter, något som IB är.

Hotet om att skingra IB:s bokbestånd och kompetenta personal är befängt och direkt oansvarigt av det blågröna styret. Vi vill att det internationella biblioteket flyttas till kulturhuset på Sergels torg.

Låt IB tillhöra det starkaste kulturella centrum vi har i Stockholm! Det skulle tillgängliggöra litteraturen för alla i staden.

Bibliotek är viktiga mötesplatser för bildning och utveckling. Vi uppmanar det blågröna styret att tänka om och våga satsa på Stockholms kulturliv som i förlängningen skapar utbildningsmöjligheter.